Seçkin bayan kozmetik ürünlerine ilişkin müşteri tercihlerinin belirlenmesi ve işletmelerin tutundurma fonksiyonunun tercih oluşturmada etkenliğinin saptanması - Barış, Belmin Dumlu (My University, 1999)
GİRİŞ İşletmeler, pazarlama stratejilerini oluştururken öncelikli olarak ürünlerini hedef pazarlarında nasıl tanıtmaları gerektiği üzerinde çalışırlar. Bu aşamada, tutundurma fonksiyonlarını oluşturan, kişisel satış, reklam, tanıtım ve satış geliştirme etkinliklerinin pazara sunulan ürünün özellikleri, hedef kitlesi, fiyat yapısı ile uyumlu olması çok önemlidir. Kozmetik sektöründe, seçkin kozmetik ürünlerini pazara sunan işletmelerin müşteri tercihi oluşturmak için uyguladıkları tutundurma fonksiyonlarının etkenliğini incelediğimiz bu araştırmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, seçkin kozmetik ürünlerin pazar yapısı ve hedef pazarlar incelenmiştir. Tüketici pazarlarının özellikleri ve tüketici davranışlarını etkileyen faktörlerin ayrıca değinildiği bu bölüm, seçkin kozmetik ürünlerin stratejik pazarlama planlamasıyla bağlantı kurulurak işlenmiştir. İkinci bölümde, müşteri tercihi belirlemede, araştırmamıza konu olan Lancome ve Biotherm seçkin kozmetik ürünlerinin etkenliği değerlendirilmiştir. Araştırmamız, sekiz ayrı hipotezin, anket yöntemiyle cevaplanan soruların değerlendirilmesi ve yorumlanmasıyla sonuçlandırılmıştır.
Keywords: Müşteri hizmetleri; Satış geliştirme