Limited şirketin kuruluşu ve kuruluştan doğan sorumluluk - Eker, Semih (My University, 2018)
“Limited Şirketin Kuruluşu ve Kuruluştan Doğan Sorumluluk” başlıklı tez çalışmamızda, öncelikle limited şirketin kuruluş işlem ve aşamalarına değinildi. Sonrasında limited şirkette kuruluştan doğan hukuki sorumluluk halleri ele alındı. Son olarak da sorumluluk davası ve sorumluluğun sona ermesi hallerine değinildi.Tez çalışmamız üç ana bölümden oluşturuldu. Birinci ana bölümde limited şirketin kuruluşuna ilişkin genel esaslar, şirket sözleşmesinde bulunması zorunlu, öngörülmesi durumunda bağlayıcı ve emredici hükümler çerçevesinde şirket sözleşmesine eklenebilecek unsurlar tek tek ele alındı. Tescil ve ilan başlığı incelenmesi sonrası, en son başlık olarak, kuruluşa ilişkin sakatlıklar dolayısıyla fesih davası başlığı ile bu ana bölümün finaline gelindi.İkinci ana bölümde ise kuruluştan doğan hukuki sorumluluğa ilişkin olarak, hukuki sorumluluk kavramının şirketler hukuku bağlamındaki türleri, ilkeleri, unsurları, hukuki dayanakları ile başlangıç yapılarak, hukuki sorumluluk halleri incelendi.Üçüncü ana bölümde kuruluştan doğan hukuki sorumluluğa sahip olanlar, kuruluştan doğan hukuki sorumluluk davası ve sorumluluğun sona ermesinden bahsedildi. Sorumluluğun sona ermesinde kusursuzluğun ispatı, sulh, ibra ve zamanaşımı konularına değinmekle çalışmamızın son hali verilmiştir.Çalışmamızda 6102 sayılı TTK incelenirken 6762 sayılı ETTK'na da yer verildi. 6102 sayılı TTK'nda yürülükten sonra çeşitli değişiklikler yapılarak kanun son halini almıştır. Çalışmamızda bu değişikliklere de önemli görülen konularda değinildi.

“The Foundation of Limited Liability Companies and Liability for Foundation” titled study is primarily addressed to the stages and transactions of organization of limited companies. Then, the reasons of legal responsibility are discussed. Finally, the action of resposibility and the termination of responsibility have been mentioned.The thesis work consists of three main sections. At the fırst main section the general principals of the organization of limited companies, the essential facilities of corporate charter, the obligatory facilities that in case of regulated in corporate charter and the optional facilities of corporate charter are one by one aproached. After analyzing the registration and publication, it is reached the final with the subject of action for annulment.At the second main section, respecting legal responsibility for organization, starting with types, principles, components and legal basis of the concept of legal responsibility, the reasons of legal responsibility are examined.At the third main section, responsible individuals, the action of responsibility and the end of responsibility are mentioned. Our thesis is given the final version by referring the subjects of the ending the proof of the perfection of responsibility, settlement, release and statute of limitations issue.In our study, while 6102 No. TTK. is studied we also mentioned the 6762 No TTK. Some changes made on the 6102 numbered TTK after effective date of code and the 6102 numbered TTK had taken its final form. Those changes was handled in highlights in our study.
Keywords: cezai sorumluluk; Commercial law; components; Corporation law; criminal responsibility; kuruluş; kuruluştan doğan sorumluluk; Limited şirket; organization; Özel şirketler; Private companies; responsibility for organization; sanctions; Şirket hukuku; Ticaret hukuku; Turkey; Türkiye; unsurlar; yaptırım Limited companies