Zihin engelli çocuğu olan ailelerin eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi - Doğan, Sultan (My University, 2010)
ZİHİN ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN EĞİTİM İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ Bu araştırma, zihin engelli çocuğu olan ana babaların, çocukları ile ilgili eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tarama modeline uygun olarak düzenlenen araştırmanın evrenini çocuğu, İstanbul İli Kadıköy, Ümraniye ve Üsküdar ilçelerindeki eğitim uygulama okulları ve iş eğitim merkezlerine giden anne-babalar oluşturmaktadır. Örneklem için 267 anne-babaya ulaşılmıştır. Veri toplamak amacı ile ana-babalara, araştırmacı tarafından geliştirilen ihtiyaç belirleme anketi uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programından yararlanılarak tablolar halinde ortaya konmuştur. Verilerin çözümlenmesinde frekans ve yüzde analizleri yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bazı önemli sonuçlar şunlardır: Anne-babaların gereksinim duydukları eğitim konuları arasında; okul eğitimi bittikten sonra çocuğun yönlendirilebileceği alanlar, engellilerle ilgili sivil toplum kuruluşları ve bunların çalışmaları, cinsel eğitimle ilgili konular, sahip olunan hak ve sorumluluklar konusunda bilgi gereksinimi şeklinde sıralanırken kıyafet giyme çıkarma, yemek yeme gibi

bakım becerilerinin kazandırılması ile ilgili bilgi gereksinimlerinin son sıralarda yer aldığı tespit edilmiştir. Anne-babaların çoğunun (%67,8) daha önce eğitim programına katılmadıkları ve eğitim zenlenirse katılmak istedikleri (%82,8) tespit edilmiştir. Anne-babaların daha çok uzmanların davet edildiği konferans, seminer vb. (% 21,1) ile ve okuldaki veli öğretmen bireysel görüşme saatleri (%20,8) ile bilgi almayı istedikleri, bunlardan sonra ise veli toplantıları (%18) ile bilgi almak istedikleri tespit edilmiştir. ABSTRACT DETERMINATION OF TRAINING NEEDS OF FAMILIES OF CHILDREN WITH MENTAL DISABILITIES This study intends to determine the training requirements of parents who have children with mental disabilities. The study which was conducted in accordance with the scanning model cover the parents going to training schools and business training centers in Istanbul Province, Kadıkoy, Umraniye and Uskudar districts. We reached 267 parents for samples. With the purpose of collecting data, parents are invited to participate to the survey of determining the needs, which survey was developed by the researcher. Data collected has been revealed in tables through taking advantage of SPSS program. In analyzing the data, frequency and percentage analyses have been conducted. Here are some significant results attained from the research: According to the views of parents; while among fields of training they need are enumerated as subjects about directing the children after completion of school training, non-governmental organizations in respect of children with the handicapped and their system of working, issues about sexual education, need for information about the rights and responsibilities they have, information needs in respect of acquiring self-care skills such as putting clothes on and off as well as eating are determined to be the least mentioned issues. Most of the parents are determined to have not participated to any training program previously (%67,8) and to want to participate such programs if organized (%82,8) percent. It is determined that parents want to get information more about conferences, seminars etc., to which experts are invited (%21,1) and individual meeting hours of parents and teachers (%20,8) and parents’ meeting (%18) respectively.
Keywords: Eğitim, Çocuklarda; Halk Eğitimi; Zihin Engelliler_Eğitim