En uygun yatırım aracının belirlenmesinde konjoint analizinin uygulanması - Arslan, Hamide (My University, 2016)
Yatırım araçları denince birikimleri değerlendirebileceğimiz birçok alternatif akla gelmektedir. Bu kapsamda çalışmada, en uygun yatırım aracının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Söz konusu amaç doğrultusunda; hisse senedi, altın, döviz, gayrimenkul yatırım araçları ile yatırım yapılan para miktarı, risk düzeyi, karlılık oranı ve vade süresi değişkenleri kullanılarak konjoint analizi yöntemi ile en uygun yatırım aracı belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın uygulama kısmında 100 kişiye, oluşturulan seçim kartları sunularak anket uygulanmış ve yatırımcıların yatırım araçları tercihleri incelenmiştir. Bu çalışmada, konjoint analizi kullanılarak yatırımcıların yatırım araçları seçiminde önem verdikleri kriterler ve bu kriterlere ilişkin önem düzeyleri belirlenmiştir. Cevaplayıcılara sunulan yatırım araçları ve özelliklerine ilişkin kombinasyonları en çok tercih ettikleri satırı 1 olarak kodlamak üzere 1’den 16’ya kadar sıralama yapmışlardır. Yatırım aracı niteliği seçilen yatırım aracını göstermekte olup; altın, döviz, hisse senedi, gayrimenkul olmak üzere 4 düzeydir. Risk düzeyi niteliği yatırım yaparken ki alınan risk düzeyi olup; düşük, orta, yüksek olacak şekilde 3 düzeylidir. Vade süresi niteliği seçeceğiniz yatırım aracındaki bekleme sürenizi göstermekte olup; kısa vade, orta vade, uzun vade olmak üzere 3 düzeylidir. Karlılık oranı niteliği yatırım yapılan araçtan elde edilen kar oranını göstermektedir ve %20 ve altı, %50, %100 ve üzeri olmak üzere 3 düzeylidir. Yatırılan para niteliği bir yatırım yaparken konulan başlangıçtaki parayı göstermekte olup; 10.000TL ve altı, 10.000TL- 30.000TL, 30.000TL-50.000TL, 50.000TL ve üstü olmak üzere 4 düzeyli olarak belirlenmiştir. Bu faktörlere ait düzeylerin fayda katsayıları incelendiğinde cevaplayıcılar için en iyi düzeyler; yatırım aracı için döviz (2,106), vade süresi için uzun vade (0,323), risk düzeyi için düşük (-0,05), karlılık oranı için %100 ve üzeri (0,060), yatırılan miktar için 50.000 TL ve üstü (1,094) olarak tahmin edilmiştir. Yatırım Aracı, Konjoint Analizi.

There are a lot of alternatives of investment tools to estimate reserves. The aim of this study is to determine the most suitable investment tool. In order to reach this goal, the most suitable investment tool is determined with conjoint analysis method by using stock, gold, currency, sum of real estate investment, risk level, profit ratio and variables of maturity period. In research part of study, an questionnaire is made by holding 100 people selection cards out and the investment preference of investors are examined. In this study, the criteria significant for the investors in the selection of investment tools and the significance levels for these criteria have been identified by using conjoint analysis. The investment tools offered to the respondents and the combinations regarding to their features have been sorted from 1 to 16 by coding the raw mostly preferred by them as 1. The nature of investment tool shows the investment tool selected and consists of four levels as gold, foreign exchange, equities and real estate. The nature of the risk level is the level taken while making investment and has four levels as low, medium and high. The nature of maturity period represents your waiting time at the investment tool you choose and has three levels; short term, medium term, long term. The nature of profitability ratio indicates the profit ratio obtained from the investments tool and has three levels: 20 % and below, 50 %, 100% and above. The nature of money invested shows the money that was originally set while making the investment and determined at four levels; 10.000 TL and below, 10.000 TL-30.000 TL, 30.000 TL-50.000 TL, 50.000 TL and above. When the benefit coefficients of the levels of these factors are examined, the optimal levels for the respondents are estimated as follows; foreign currency (2,106) for the investment tool, long term for the maturity period (0.323), low for the risk level (-0.05), and 100 % and above for the profitability ratio (0,060), 50,000 TL and above for the amount deposited (1,094). Key words: Investment Tool, Conjoint Analysis
Keywords: Ekonometri