Deniz sigortalarında risk değerlendirme - Aydemir, Pınar (My University, 2010)
Deniz Sigortalarında Risk Değerlendirme Bu çalışma ile öncelikle deniz sigortalarında mevcut ve olası risk faktörlerini irdelemek suretiyle “underwriting” olgusunun derinlemesine analizi amaçlanmıştır. Denizcilik rizikolarının yönetimi ; her biri yoğun dikkat gerektiren bir dizi farklı süreçten oluşmaktadır. Bu nedenle risk faktörlerinin tek tek incelenmesi ve doğru yorumlanması gerekmektedir. Ancak tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz sigortacılık sektöründe de bu risk faktörleri üzerinde yeteri kadar durulmaksızın piyasa baskısı ve iş kaybı endişesi nedeniyle hemen fiyatlandırma aşamasına geçilmekte ve bu durum çoğu zaman sigortacı aleyhine sonuçlar doğurmaktadır. Denizcilik sigortalarında risk değerlendirmesi kavramı , mevcut ve olası risk faktörlerini tanıma, tüm riskleri geçmiş hasar istatistikleri ile karşılaştırmak suretiyle hasar ihtimalleri üzerine yorumda bulunma bununla birlikte gerçekçi fiyat ve muafiyet tespiti aşamalarını da içine alan oldukça geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Risk unsurlarının tek tek incelenmesi, doğru analiz edilmesi o risk için belirlenecek fiyatı da etkileyecektir. Zira analizin yanlış yapılması o risk için ya yüksek ya da düşük bir fiyat belirlenmesine sebebiyet verecek bu durum ilgili branşın kar-zarar dengesini sarsabilecektir. Piyasa gerçeklerinden uzak fiyatlandırma ve muafiyet tespiti ise yine portföy kaybına neden olabilecektir. Bu yüzden salt risk unsuru üzerine yoğunlaşılıp o fiyatın markette satılabilirlik sınırının zorlanmaması , rakip şirketlerin fiyatlarının da göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Risk değerlendiricisi, müşteri profili hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Örneğin nakliyat sigortaları açısından baktığımızda gemi sahiplerini veya lojistik firmalarını vb. iyi tanımalı ve sektörü yakından takip etmelidir. Bir underwriterın “riski koklama”yı bilmesi ve bunun yanı sıra fiyatı belirlerken mevcut piyasa gerçeklerinden de uzaklaşmaması gerekmektedir. Ayrıca, fiyat ile o risk için belirlenen teminat ( kloz )örtüşmeli , çelişki yaratmamalıdır. Ancak bu şekilde bir sigorta şirketi söz konusu branşla ilgili olarak sektörde kalıcı olabilecek ve güven sağlayabilecektir. Anahtar Sözcükler: Deniz Sigortaları, Risk Faktörleri, Risk Değerlendirme, Fiyatlandırma , Underwriting, Kloz

AYDEMİR, Pınar. Risk Assessment in Marine Insurance, Istanbul, 2010. This study primarily aims the in-depth analysis of “underwriting” through examining present and possible risk factors in marine insurances. Management of marine risks is comprised of a series of various processes, each of which require intensive attention. Therefore, risk factors should be severally examined and correctly interpreted. However, as done throughout the world, due to market pressures and the concerns to lose the job, actors of the insurance sector directly pass to the pricing stage without paying due attention to these risk factors and this situation mostly gives rise to results against the insurer. The concept of underwriting in marine insurances covers a wide spectrum involving the identification of present and possible risk factors; interpretations about the damage obtained through comparing all risks with the past damage statistics; together with a stage of determining a realistic price and the exemptions. Examination and correct analysis of the risk elements one-by-one shall affect the rate to be determined for that risk. Making an incorrect analysis will cause to determine a higher or lower rate for the mentioned risk and this action may shake the profit-loss balance of the relevant branch. A rating and exemption determination disconnected from market realities shall again lead to loss of the portfolio. Therefore, it is essential not to force the marketability of that rating through focusing merely on the risk factor but to take into consideration the rates of competitors. The underwriter should be well-informed about the customer portfolio. For instance, with respect to marine insurance, the underwriter should know the ship owners and logistics companies, and others and should closely monitor the sector. An underwriter should know how to “smell the risk” as well as to stay connected to current market realities while determining the rate. Besides, the rate and the coverage (clause) determined for that risk should match and not be discrepant. Only as such, an insurance company can survive in the relevant branch of the sector and inspire confidence. Key words: Marine Insurance, Risk Factors, Risk Assessment, Pricing, Underwriting, Clause
Keywords: Deniz Sigortaları; Deniz Taşımacılığı; Sigortacılık