Ahkâm defterlerine göre 18. yüzyılda İstanbul'da finansal hayat - Yılmaz, Gökhan (My University, 2009)
İstanbul Ahkâm Defterleri bize bölgenin demografik yapısı, nahiyeleri, toplumun sorunları, halk arasındaki ilişkiler, toplumdaki finansal problemlerin sebepleri, dönemin iktisadi yapısı, esnafın durumu, halkın sıkıntıları gibi konularda bilgiler vermektedir. Tezimiz üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde; ahkâm defterleri ve bu hükümlerin çıktığı merci olan divan-ı hümayun hakkında bilgi verildikten sonra İstanbul’un coğrafi sınırları ve kazaları hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümü olan hükümlerin analiz edilmesi başlığı zatında hükümlerin kazalara, dini inanç esaslarına, müracaat edenlere, şikâyet edilenlere ve başvurulan yıllara göre değerlendirmesi yapılmıştır. Bu bölümde daha çok veriler analiz edilmiş ve ortaya çıkan sayısal sonuçlar verilmiştir. Hükümlerin yıllara göre dağılımını gösteren tablolar oluşturulmuş ve yıllara göre oluşturulan tablolarda hükümler onar yıllık gruplandırmaya tabi tutularak; hükümler ile müracaat yılları arasında dönemsel bir ilişki kurulmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise hükümler ihtilaflara göre değerlendirilmeye çalışılmıştır. Hükümler öncelikle finansal ilişkilerin temelini oluşturan borç, alacak, kredi ekseninde incelenirken; devamında ise finansal ilişkilerde ortaya çıkan hukuki muameleler, alacağın tahsili, iflas, vergi ihtilafları ve iltizam konuları alt başlıklar halinde incelenmeye çalışılmıştır. Alt başlıkların içeriklerinde ise anlaşmazlık türü ile ilgili kavramsal açıklama yapıldıktan sonra anlaşmazlığın tarafları, inançları, şikayetçi ve şikayet edilen tarafların konumları ve sonrasında ise anlaşmazlığın meydana geldiği kaza ve nahiyelerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Ahkam Defterleri, Divan-ı Hümayun, Borç, Alacak, İstanbul, 18.yüzyıl, Vekalet, Temessük , Murabaha, Şüfa , İltizam, Hibe, Rehin, Kefil, İbra, Sulh Bedeli, Vergi, İcare.

İstanbul Ahkâm Book us the region's demographic structure, township and, society's problems, the relations between people in the community because of financial problems, the economic structure of the period, the status of trades, the subjects and issues such as shortage gives us information. Thesis is composed of three parts. In the first section; ahkam books and out of these provisions the authorities provide information on the divan-ı hümayun after geographic borders of Istanbul and has been trying to provide information on accidents. The second part is to analyze the provisions of title zat accidents, to the principles of religious beliefs, those who apply, complain, and referenced by year assessment was made. In this section, numerical results have been analyzed more data are given. According to our thesis of the provisions in tables showing the distribution was created. Provisions in the tables are created by years of ten years will be subject grouping; provisions apply with the years has been trying to set up a relationship between the peridoical. In the third section is tried to be evaluated according to the provisions of conflict. Provisions of the first financial relationships underlying debt, receivables, credit axis is reviewed; More In the financial relationship which occur in legal transactions, collection of a debt, bankruptcy, tax disputes and issues tax farming into sub-headings was to investigate. Subheadings in the contents of the relevant conceptual disagreements with the type of presentation has been made parties to the dispute, beliefs, by the complainant and the location of complaints and disputes after the accident occurred and the assessment was made of the township. Ahkam Book, Divan-i Hümayun, Debit, Credit, Istanbul, 18.century, Procuration, Bill Payable, Usuary, Preemption, Tax Farming, Pledge, Hostage, Guarantor, Discharge, Price of Peace, Tax, Rent
Keywords: Ekonomi; Ekonomi Tarihi; Finans_Tarih