Türk ceza kanununda aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğü ihlali - Işık, Şevkiye Berfin (My University, 2011)
Türk Ceza Kanunu’nda Aile Hukuku’ndan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali İnsanlar, bazı ihtiyaçlarını gidermek, yardımlaşma, dayanışma ve güvenliklerini sağlamak amacıyla birlikte yaşayarak küçük topluluklar oluşturmuştur. Bu küçük topluluklar, zamanla ailelere ve ailelerin de bir araya gelmesiyle de toplum oluşmuştur. Aile zamanla birlikte toplumun da gelişmesine paralel olarak yapı ve kapsam olarak büyük değişikliklere uğramış, farklı tanımları yapılmış ve ailenin kapsamına verilen anlamların farklı olmasıyla da birçok aile tipi oluşmuştur. Ancak aile tanımları ve tipleri farklı olsa da, ailenin en önemli özelliğinin devamlılık ve yükümlülük esasına dayandığı görülmektedir. Aile kurumunun kişiler üzerindeki özellikle kişilerin topluma kazandırılmasında büyük rolü bulunmaktadır. Neredeyse bütün hukuk sistemlerini ilgilendirmekte olan aile kurumu, toplumun sağlıklı ve düzenli olması için gereken önlemleri almaktadır. Aile ve aile bireylerini koruyucu hükümler birçok yasada yer almakta olup özellikle Türk Medeni Kanunu’nda hüküm altına alınmıştır. Aile bireylerini koruyucu ceza hükümlerine, ailenin özel hukuk kurumlarından sayılması ve ceza hükümleriyle aileye müdahale edilmesinin kişisel özgürlüğü tehlikeye düşüreceği nedeniyle yer verilmemiştir. Ceza hükümleri ile yeteri kadar koruma altına alınmayan aile ve aile bireyleri toplumsal ihtiyaçların değişmesiyle Türk Ceza Kanunu’na girme zorunluluğu ile karşılaşmıştır. İnceleme konumuz olan “Aile Hukuku’ndan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali Suçu” ilk kez 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nda “Aile Düzenine Karşı İşlenen Suçlar” arasında düzenlenmiştir. Çalışmamızda öncelikle aile kavramı üzerinde durularak, aile kavramı, tanımı, çeşitleri ve devletin aileye koruyucu müdahalesi, uluslar arası düzenlemelerde ailenin korunması açıklanmaya çalışılmıştır. Özellikle kadınlara karşı şiddetin önlenmesi ve ailede kadının korunması amacını taşıyan ve aile içi şiddet açısından büyük önemi olan 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun incelenmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmamızın İkinci bölüm de Aile Hukuku’ndan kaynaklanan yükümlülükler ve bu yükümlülüklerin Ceza Hukuku’ndaki yeri, aile düzenine karşı suçların genel çerçevesi verilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın üçüncü ve son bölümünde ise “Aile Hukuku’ndan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali” suçunun düzenlendiği 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 233. Maddesinin 3 fıkrasında ayrı olarak düzenlenen farklı suç tipleri detaylı ele alınarak incelenmiştir.

Master of Degree With Thesis Violation of Liability Arising From Family Law under the Turkish Criminal Code Families provide individuals with solidarity and security, and therefore constitute a critical component of society. The concept of “family” has changed over the course of time as many different types of “family” have evolved. But, despite all of the different types of “family”, the most important quality is continuity and liability of it. Given the important role of family in society, many law systems are interested in the family and take measures necessary to render it healthy and viable. The provisions that protect the family and its members are incorporated into many laws, and especially in the Turkish Civil Code. But the criminal codes that protected the family were not important because the family was accepted as a civil law institution. It was thought that the application of criminal rules to the family would jeopardize individual liberty. Due to societal demands, family and family members who were not sufficiently protected by the punitive articles were protected under the Turkish Penal Code. For the first time our subject, “Violation of Liability Arising From Family Law”, was taken place in the Turkish Criminal Code (no. 5237) under the “Crimes Against Family Order”. First in our study, we focus on the concept of “family” and we try to explain the definition, the types, the protective intervention of international laws. Further, violence against women is examined with the assistance of international documents. And also, the “Act of the Protection of the Family” is examined. In the second chapter of our thesis, we explain liability arising from family law and its place in the criminal law and crime against family order. In the third chapter of our thesis, “Violation of Liability Arising From Family Law” organized crime of the Turkish Penal Code no. 5237 the articles 233 of three different types of crime is investigated in detail. Family, 2. Liability, 3. Crime
Keywords: Ceza Hukuku; Kamu Hukuku