S1 Radikülopatide minimum F latans değeri ve F dalga sürelerinin araştırılması - Gencer, Mehmet (My University, 2008)
Bu çalışmanın amacı, tek taraflı S1 radikülopatide tibial sinir F dalga parametrelerini ( Fdalga süresi, minimum F latansı, maksimum F latansı, F latans ortalaması, F kronodispersiyonu ve F persistansı) incelemektir. Kök basısı olan taraftaki tüm F parametreleri hem karşı taraf hem de kontrol grubu değerleri ile karşılaştırılmıştır.Tek taraflı S1 radikülopatisi olan 20 hasta ile 20 sağlıklı bireyde bilateral tibial sinir F dalgaları incelenmiştir. Boy uzunluğunun F yanıtlarına olan etkisini ortadan kaldırmak amacıyla minimum, maksimum ve ortalama F latans değerleri boy uzunluğuna bölünerek ( F min/ Boy, F max/ Boy, F ort/ Boy) standardize edilmiştir. Kontrol grubunda sağ ve sol taraf karşılaştırmasında incelenen tüm F parametreleri açısından herhangi bir istatistiksel fark saptanmadı. Hasta grubunda; F süre, F min/ Boy, F max/ Boy, F ort/ Boy ve F kronodispersiyon değerlerinin semptomatik tarafta asemptomatik tarafa göre istatistiksel olarak anlamlı derecede uzun olduğu gözlendi. F dalga süresi hasta grubunun hem semptomatik hem de asemptomatik tarafında, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı uzun bulundu. F kronodispersiyonu da hasta grubunun semptomatik tarafında kontrol grubuna göre anlamlı biçimde uzamış bulundu.Son yapılan çalışmalar L5/ S1 radikülopatilerinde minimum F latansı dışındaki F dalga parametrelerinin de incelenmesi halinde F yanıt anormalliklerinin saptandığını ve bu değerlerde iğne EMG ile karşılaştırılabilir bir sensitivitenin gözlenebildiğini desteklemektedir. F parametrelerinin incelenmesinin özellikle iğne EMG’de denervasyonun saptanmadığı ılımlı ve erken dönemdeki S1 radikülopatilerin tanısı açısından yardımcı olabileceği düşünülebilir

The Clinical Utility of Minimum F Latency and F Wave Duration in S1 Radiculopathy The aim of this study was to investigate the F wave parameters (F duration, F minimum latency, F maximum latency, F mean latency, F chronodispersion and F persistence) of the tibial nerve in unilateral S1 radiculopathy. We evaluated the differences in these parameters between the affected and unaffected sides and also with control group.Bilateral tibial F waves were obtained from 20 normal subjects (control group) and 20 patients with unilateral S1 radiculopathy (patient group). Minimum, maximum and mean F latency values were corrected by the subject’s height (F min/ H, F max/ H, F mean/ H). In control group, between the two sides no significant differences were found in any of the F parameters. In patient group, between the affected and unaffected sides there were significant prolongations of F duration, F min/ H, F max/ H, F mean/ H and F hronodispersion on the lesion side. Patients’ F durations of the affected and unaffected side were significantly longer than the control group. F chronodispersion was also showed significant prolongation on the affected side in patient group comparing with the control group.Current reports suggest that evaluation of minimal F wave latency with other F wave parameters may detect abnormality in S1 radiculopathies and they may have sensitivity comparable to needle electromyography. We conclude that F wave study can be clinically useful in evaluation of S1 radiculopathies especially in patients with mild and early stage of the disease and especially in cases with normal findings on needle electromyography
Keywords: F Dalga Süresi; F Dalgası; Lumbosakral Radikülopati; Minimum Latans; Nöroloji