Din sosyolojisi açısından Samiha Ayverdi'nin görüşleri - Demiryürek, Esra (My University, 2017)
Samiha Ayverdi 1907-1993 yılları arasında yaşamış, fikirleriyle Türk entelektüel hayatına yön vermiş önemli bir mütefekkirdir. Dönemin sosyal sorunları üzerinde görüş ve çözüm önerilerine sahip olan yazarımız, eserlerinde çok yönlü fikri tartışmalar yapmıştır. Kendisini, din sosyolojisi alanında tanıtmayı amaçlayan çalışmamızda kendisinin sıklıkla kullandığı kavramların anlam haritaları çıkarılarak, ülkeye milli düşünce geleneği kazandırmış bulunan fikri altyapısı incelenmiştir. Milli muhafazakâr bir kişiliğe sahip olan Ayevrdi’nin söylemleri sosyolojinin bir alt dalı olan din sosyolojisi açısından değerlendirilerek, farklı yönleriyle analiz edilmiştir.

Samiha Ayverdi was an important thinker who lived between 1907-1993 and gave direction to Turkish intellectual life with his ideas. Our writer, who has opinions and solutions on the social problems of the period, has made multi-dimensional ideas in his works. In our work aiming to introduce himself in the field of sociology of religion, the idea of the idea which has brought the tradition of national thought to the country has been examined by removing the meaning maps of the concepts he frequently uses. The discourses of Ayevrdi, who has a national conservative personality, have been analyzed in terms of sociology of religion, which is a subdivision of sociology, and analyzed in different ways.
Keywords: Din sosyolojisi; Dini yönler; Görüş ve düşünceleri; Samiha Ayverdi, 1907-1993; SOSYOLOJİ SOSYOLOJİ