Social and cultural identity construction of the Hui Muslims in China : past and contemporary - Zhang, Xiaomei (My University, 2021)
Hui ve Uygur etnik grupları, İslami inançları paylaşan başlıca iki topluluktur. Çin'in tarihi kayıtlarından, Hui'nin atalarının çoğunlukla Orta ve Batı Asya'daki Arap, Farsça ve Türk dili konuşan bölgelerden geldiği kolayca anlaşılabilir. Hui'nin atalarının çoğu, Çin hükümeti ile ticaret yapan tüccarlardı ve Çin'deki işlerinden sonra anavatanlarına geri dönüyorlardı. Yani Tang (MS 618'den 906'ya kadar) ve Song (MS 960'tan 1279'a) hanedanlarında, sadece geçici olarak Çin'de yaşadıkları için kendilerini hala Arap, Fars veya Türk olarak tanımlıyorlar. Yuan (MS 1279'dan 1368'e kadar), Ming (MS 1368'den 1644'e kadar) ve Qing (MS 1644'ten 1912'ye kadar) hanedanlarına gelince, orta ve batı Asya bölgelerinden yeni İmparatorlar ve krallıkların eşlik ettiği bazı köleler İslam'a iman aynı zamanda o bölgelerden getirilmiştir. Ayrıca, Hui'nin atalarının bazı soyları, Çin Han kültürünü de benimseyerek kendilerini 5. veya 6. nesil olarak geliştirdiler. Böylece Hui topluluğu Yuan'dan beri ortaya çıkmaya başladı ve Qing hanedanlığında olgun bir topluluk haline geldi. Huihui ve Hui isimleri de ilk olarak Yuan çevresinde tanıtıldı. İnsanlar kendilerini Çinli Hui veya Çinli Huihui olarak tanımlamaya başladılar, kültürlerinin Çin kültürü ile İslam kültürünün bir bileşimi olduğunu düşünmeye başladılar. Ayrıca, farklı hanedanlarda Hui'ye yönelik farklı politikalar nedeniyle, hükümetler Hui topluluğunu haklarını sınırlayarak zayıflatmaya çalışırken, iç grupların kimlik tanıması giderek daha fazla kabul edildi.Hui, eğitimleri, çalışma fırsatları, sosyal sigortaları vb. Konusunda yüksek baskı altındaydı. Böylece Hui, Çin Han halkıyla olan doğal biyolojik sınırlarının ve farklı dini inançlarının Hui ve Han'ı birbirinden ayırdığı fikrini yavaş yavaş kazandı. Günümüzde Hui, Müslüman olarak adlandırılmak yerine Hui olarak adlandırılmayı tercih etti. Dini cemaatin bir üyesi olmakla karşılaştırıldığında, bir Çinli etnik gruba üyelik daha fazla sosyal ayrıcalığı paylaşabilir, bu nedenle Hui, etnik bir grup olarak kimliklerini kabul etmekten daha memnun. Kuşaktan kuşağa sosyal ve kültürel kimliklerinin bir parçası olarak yaşam alışkanlıkları, normları, dilleri ve diğer yönleriyle ilgili Hui kültürünü benimsediler. Hui geleneklerinin günlük uygulamaları aracılığıyla, Hui'nin sosyal ve kültürel kimlik inşasının hükümet politikalarıyla büyük ölçüde ilişkili olduğunu gördük. Hükümet, Hui'ye yönelik daha esnek politikalar uyguladığında, Hui sosyal hayata katılmayı ve hem Hui hem de Çinli olarak kimlik tanındığını göstermeyi tercih ediyor. Ancak hükümet, Hui'ye karşı olumsuz bir tutum gösterirse, Hui halkı, yaşam alışkanlıklarının kişisel deneyim veya aile geleneğinin dışında olduğunu iddia ederek Hui karakterlerini derinden gizler. Ayrıca, bu süreçte Hui daha bağlantılı ve birleşmiş olacaktı çünkü ezildiklerine dair ortak anılara sahip olduklarını düşünüyorlar.

Hui and Uygur ethnic groups are the main two communities that share Islamic beliefs. From the historical records of China, it could be inferred easily that the ancestors of Hui are mostly coming from the Arab, Persian, and Turkic language-speaking regions in central and western Asia. Most of the ancestors of Hui were merchants who were doing business trades with the Chinese government and after their business in China, they would go back to their motherland. So at the Tang( from 618 to 906 A.D.) and Song( from 960 to 1279 A.D.) dynasties, they still identify themselves as the Arab, Persian, or Turkic as they were only temporarily living in China. When it comes to the Yuan( from 1279 to 1368 A.D.), Ming( from 1368 to 1644 A.D.), and Qing( from 1644 to 1912 A.D.) dynasties, accompanied by the new Emperors and kingdoms from central and western Asia regions, some slaves believe in Islam were brought from those areas at the same time. Also, some of the descents of the ancestors of Hui developed themselves into the 5th or 6th generation, adopting the Chinese Han culture as well. So the community of Hui started to emerge since Yuan and developed into a mature community in the Qing dynasty. And the name of Huihui and Hui were first introduced around Yuan as well. People started to identify themselves as Chinese Hui or Chinese Huihui, they began to think their culture was a combination of the Chinese culture and Islamic culture. Also, because of the different policies towards Hui in different dynasties, the inner-group recognition of identity was more and more accepted as the governments were trying to weaken the Hui community by limiting its rights,Hui was under high pressure about their education, working opportunities, social insurance, etc. So Hui gradually gained the idea that their natural biological boundaries with Chinese Han people and their different religious beliefs made the Hui and Han separated from each other. Nowadays, instead of being called Muslim, the Hui preferred to be named Hui. Compared with being a member of the religious community, membership of a Chinese ethnic group could share more social privileges, so Hui is more pleased to accept their identity as an ethnic group. They adopted the Hui culture about living habits, norms, languages, and other aspects as part of their social and cultural identity from generation to generation. Through the daily practice of the Hui customs, we found that Hui's social and cultural identity construction are highly related the government policies. When the government takes out more flexible policies towards Hui, Hui prefers to join the social life and show out their identity recognition as both Hui and Chinese. But if the government shows a negative attitude towards Hui, the Hui people would deeply hide their Hui characters, claiming that their living habits are out of personal experience or family tradition. Also, in this process, Hui would be more connected and united, because they think they have the shared memories of being oppressed.
Çin'deki Hui Müslümanlarının sosyal ve kültürel kimlik inşası : geçmiş ve şimdiki
Keywords: (Çin); China; Çin; Ethnic groups; Etnik gruplar; Group identity; Grup kimliği; Hui; Hui (China); Hui (Çin); Identification; kimlik; Muslims; Müslümanlar; Sociology; Sosyoloji