12 Mart sonrası geçiş dönemi Ferit Melen ve Naim Talu hükümetleri(22 Mayıs 1972-26 Ocak 1974) - Kınık, Hülya (My University, 2014)
27 Mayıs 1961 yılında, ordunun siyasi hayata müdahalesi ile Türk Demokrasi tarihinde ilk defa bir askeri darbe yaşanmıştır. Bu askeri darbenin izleri bundan sonraki demokratik yaşamı da etkilemiş ve ülke 1971 yılında gelindiğinde ordunun ikinci kez müdahalesi ile karşılaşmıştır. Ülkede artan şiddet olaylarını ve yaşanan sorunları yönetime bağlayan ordu, 12 Martta yayınladığı muhtıra ile bu sefer siyasi hayata doğrudan el koymamış sadece mevcut hükümeti görevden almayı tercih etmiştir. 12 Mart günü, ordunun hükümeti görevden alması ile başlayan süreç, Türk Demokrasi tarihinde ara rejim diye isimlendirilen yeni bir dönemi başlatmıştır. Bu dönemde kurulan hükümetlerin başında hiç bir zaman ordu içerisinden atanan bir başbakan görev almamıştır. Ancak kurulan partilerüstü ya da teknokrat hükümetlerde çoğu kez ordunun desteği hissedilmiştir. 1971-1974 yılları arasında kurulan Erim Hükümetleri, Melen ve Talu Hükümetleri partilerüstü hükümet özelliği taşıyan hükümetler olmuştur. Muhtıranın neden olduğu bu ara dönem, 1973 Genel Seçimleri ile ülkede yeniden halk iradesinin devreye girmesiyle son bulmuştur. Bu araştırmanın konusunu, bu süreçte kurulan Melen ve Talu Hükümetleri döneminde yaşanılan siyasi, sosyal, ekonomik gelişmeler ve bu dönemlerin Türk siyasi tarihine etkileri oluşturmuştur. Mart Muhtırası, Ara rejim, Erim Hükümetleri, Partilerüstü Hükümet, Teknokrat Hükümet, Melen Hükümeti, Talu Hükümeti, 1973 Genel Seçimleri.
Keywords: Cumhuriyet Tarihi; Hükümetler_Erim Hükümetleri_ Partilerüstü Hükümet_Teknokrat Hükümet; İhtilal_Askeri Darbe; Seçimler_1973 Genel Seçimleri; Siyasi Tarih_Türkiye Cumhuriyeti