Türk radyoloji derneği meme radyolojisi çalışma grubu meme kanseri radyolojik tarama standartları - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Meme kanseri sık görülen ve ülkemizde kadınlarda en sık ölüme neden olan kanserdir. Meme kanseri taraması için Türkiye'de oluşturulmuş bir rehber yoktur. Batı ülkelerinde 1960 yılların sonlarına doğru başlayan mamografi tarama çalışmaları ile meme kanseri erken tanısı için randomize kontrollü 8 çalışma yapılmış ve bu çalışmalarda ve daha sonra uygulamaya geçilen tarama programlarında mamografi taramanın meme kanserinden ölümleri düşürdüğü gözlenmiştir. Literatürdeki bilgiler ve batı ülkelerindeki uygulamalar değerlendirildiğinde 40 yaş üstü kadınlarda yıllık mamografi taraması en etkin yöntem olarak görülmektedir. Ancak ulusal tarama programları o ülkenin kaynakları doğrultusunda ve optimum yararın sağlanması için planlanmış programlar olup bu rehber ile birebir örtüşmeyebilir. Bu rehber Türk Radyoloji Derneği Meme Radyolojisi Grubu adına oluşturulmuştur ve bilimsel veriler ön planda tutularak sağlıklı kadınlarda ve riskli kadınlarda me me kanseri taraması için gerekli öneriler verilmiştir.

Breast cancer is common in Turkey and the most common cause of death from cancer in women. There is not a written guide in Turkey for breast cancer screening. The first trials about mamographic screening were started in 1960's in the Western countries. The results of 8 randomised controlled trials and screening programs in these countries showed that early detection of breast cancer has reduced breast cancer mortality. The information from these experiences and knowledge in the literature show that annual mammography screening in women over the age of 40 is the most effective method. However, in national screening programs, the aim to ensure optimal benefit in respect of the resources of the country, may cause the need for different screening policies which may not correspond exactly with this guide. This guide was created on behalf of the Turkish Society of Radiology Breast Radiology Group, and recommendations for screening of healthy women and women at risk for breast cancer were established in the light of scientific data.
Turkish radiologic society breast imaging group standarts for breast cancer screening
Keywords: Cerrahi