Yüksek enflasyonlu ekonomilerde finansal raporlama kapsamında özellik arz eden konular - GÖKÇEN, GÜRBÜZ (My University, 2023)
Yüksek enflasyonun görüldüğü birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de enflasyon muhasebesi son yılların dikkat çeken konularından biri halini almıştır. Ülkemizde halihazırda uygulanmakta olan Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) ve Büyük ve Orta İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) içerisinde enflasyon muhasebesi uygulamalarının nasıl yapılması gerektiğine ilişkin düzenlemeler bulunmaktadır. Ancak, bu düzenlemelerin uygulanması sırasında standart setlerinin diğer konuları içerisinde yer alan maddelerin de gözetilmesi gerekmektedir. Özellikle cari değerin kullanılması gerektiği durumlarda enflasyon muhasebesi uygulamalarının nasıl yapılması gerektiği sorusuna standartlar yeterli ölçüde yanıt verememektedir. Yapılan bu çalışmada; enflasyon muhasebesi uygulamalarında özellik arz eden bazı konular tespit edilerek, cari değer muhasebesi ve enflasyon muhasebesinin bir arada nasıl uygulanabileceğine ilişkin bir yorum kazandırılması amaçlanmıştır. Çalışma içerisinde, tespit edilen konulara ilişkin örnekler verilerek belirlenen uygulama esaslarına yönelik öneriler sunulmuştur.

As in many countries with high inflation, inflation accounting has become one of the highlights topic of recent years in our country. There are items on how inflation accounting practices should be done in Turkish Financial Reporting Standards (TFRS) and Financial Reporting Standard for Large and Medium-sized Entities (BOBİ FRS), which are currently being implemented in our country. However, during the implementation of these items, the items in the other topics of these sets should also be observed. The standards cannot adequately answer the question of how inflation accounting practices should be done, especially in cases where the current value is required. In this study; it is aimed to provide an interpretation of how current value accounting and inflation accounting can be applied together by identifying some topics that are special in inflation accounting practices. In the study, suggestions for the determined application principles were presented by giving examples related to the identified issues.
Special issues within the scope of financial reporting in hyperinflationary economies
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; İşletme; Muhasebe; Social Sciences and Humanities; Management; Accounting; Sosyal Bilimler (SOC); Ekonomi ve İş; İŞLETME; YÖNETİM; Social Sciences (SOC); ECONOMICS & BUSINESS; BUSINESS; MANAGEMENT; Karar Bilimleri (çeşitli); Genel Karar Bilimleri; Strateji ve Yönetim; Pazarlama; İşletme ve Uluslararası Yönetim; Genel İşletme, Yönetim ve Muhasebe; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Decision Sciences (miscellaneous); General Decision Sciences; Strategy and Management; Marketing; Business and International Management; General Business, Management and Accounting; Social Sciences & Humanities; Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama; Türkiye Finansal Raporlama Standartları; Enflasyon Muhasebesi; Cari Değer Muhasebesi; Financial Reporting in Hyperinflationary Economies; Turkish Financial Reporting Standards; Inflation Accounting; Fair Value Accounting