İşgören sağlığı ve iş güvenliği kapsamında işyeri güvenliğini sağlamak için verilen yönetsel desteğin incelenmesi üzerine mobilya sektöründe bir araştırma - Tekin, Ayla (My University, 2013)
venliği, İşyeri Güvenliği, Yönetsel Destek, Kişisel Koruyucu Donanım ÖZET İŞGÖREN SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA İŞYERİ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK İÇİN VERİLEN YÖNETSEL DESTEĞİN İNCELENMESİ ÜZERİNE MOBİLYA SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA Bu araştırma; işgören sağlığı ve iş güvenliği kapsamında işyeri güvenliğini sağlamak için verilen yönetsel desteğin etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda kişisel bilgi formu, yönetsel destek ve işyeri güvenlik iklimi ölçeğinden oluşturulan anket formu; mobilya sektöründe Kalite Yönetim Sistemi ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi olmak üzere iki yönetim sistemini entegre olarak uygulayan bir işletmenin 246 çalışanına uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 17.0 istatistik paket aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde frekans yüzde, ortalama ve standart sapma istatistiklerinin yanında, hipotez testleri olarak t testi, tek yönlü anova ve tukey testlerinden, korelasyon ve regresyon analizlerinden faydalanılmıştır. Ölçekleri boyutlara ayrılarak incelenen araştırma sonucunda; çalışanların Kişisel Haklara Yönelik Destek algısı ile Kişisel Koruyucu Donanım kullanımlarının bağımsız olduğu, Yönetim Sistemi Desteği ve İşlevlere Yönelik Destek algılarının ise Kişisel Koruyucu Donanım kullanımları üzerinde anlamlı etkilerinin olduğu, Yönetim Sistemi Desteği ve İşlevlere Yönelik Destek düzeyi arttıkça, bundan etkilenerek Kişisel Koruyucu Donanım kullanımının da arttığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmaya katılan çalışanların Yönetsel Destek algıları ile yöneticilerin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yaklaşımları arasında Yönetim Sistemi Desteği ve İşlevlere Yönelik Destek boyutlarında anlamlı bir fark gözlemlenmiştir Araştırmaya katılan çalışanların Yönetsel Destek algıları ile işyerinde veya çalıştığı departmanda iş güvenliği katılım toplantıları yapılma durumu arasında Yönetim Sistemi Desteği boyutunda anlamlı bir fark gözlemlenmiştir. Araştırmaya katılan çalışanların Yönetsel Destek algıları ile iş kazasına uğrama durumu arasında anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir. Araştırmaya katılan çalışanların iş kazasına uğrayanların Yönetsel Destek algıları ile geçirdikleri iş kazası nedenleri arasında Yönetim Sistemi Desteği boyutunda anlamlı bir fark gözlemlenmiştir. Occupational Health And Safety, Managarial Support Use Of, Protective Equipment,

A RESEARCH IN THE FURNITURE INDUSTRY ON MANAGERIAL SUPPORT FOR PROVIDING WORKPLACE SAFETY WITHIN THE CONTEXT OF WORKER HEALTH AND JOB SECURITY This study was carried out to determine the effect of managerial support given for maintaining the workplace safety in the scope of worker health and workplace safety. For this purpose, a personnel information form and a survey created from managerial support and workplace safety climate scale, were applied to the 246 employees of a business in furniture industry that implements two integrated management systems including Quality Management System and Occupational Health and Safety Management System. The data obtained from the survey was analyzed in using SPSS 17.0 statistical software package. For the evaluation of the data, t test as hypothesis testing, one-way ANOVA and Tukey tests, correlation and regression analyzes were carried out as well as frequency, percentage, mean and standard deviation statistics. As a result of research studies that were assessed by dividing in scale sizes, it was found that the perception of Support for Personal Rights and the use of Personal Protective Equipment are independent, and the perceptions for Management Support and Support for the Functions have a significant effect on the Use of Personal Protective Equipment, as the level of Management Support and Support for the Functions increases, influenced by this, the Use of Personal Protective Equipment increases. Also, a significant difference was observed between the Administrative Support perceptions of employees participated in the survey and the approaches of administrators to dealing with occupational health and safety in the Management Support and Support for the Functions scales. A significant difference was observed between the Administrative Support perceptions of employees participated in the survey and situations of participation meetings made on workplace or the department they are working in the Management Support scale. No significant difference was observed between the Administrative Support perceptions of employees participated in the survey and the situation of having an occupational accident. A significant difference was observed between the perceptions of Administrative Support perceptions of employees who had an occupational accident and the reasons of occupational accident that they had in the Management Support scale.
Keywords: Endüstriyel Kazalar; İş Güvenliği; İş Verimliliği; Koruma