Gemilerdeki Kaynaklı Yapılarda Isı Yalıtımı - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Dünyada enerjinin verimli kullanılmasının gerekliliğine, insan konforu ve sağlığı ile çevreye verilen öneme paralel olarak, yalıtım uygulamalarına verilen önem daha da artmıştır. Gemiler, yolcu ve çalışanların güvenliğini ve konforunu sağlamak, enerji tüketimini azaltmak, yatırım ve işletme maliyetlerini düşürmek, yoğuşma, terleme ve buzlanmayı önlemek amacıyla yalıtılırlar. Bunun yanında, taşınan malzemeleri korumak, geminin ağırlığını düşürüp kullanılan hacmi arttırmak, yapı elemanlarının ve sistemlerin ömürlerini uzatmak gibi amaçlarla da yalıtılmaktadırlar. Kaynaklı yapıdaki yalıtımın en önemli özelliklerden biri de yakıt tüketimini azaltarak çevreye atılan zararlı bileşenlerin miktarını düşürmektir. Bu çalışmada, dünyada gemilerdeki kaynak üzerine yapılan ısı yalıtımı uygulamaları hakkında yapılmış araştırmalar ve kullanılan yöntemler incelenmiş, uygulama detayları ve ülkemiz şartlarına uyarlanmış detaylar ve hesap değerleri irdelenmiştir. Çalışma, kapsamı itibariyle gemilerde ısı yalıtımı konusunda çalışacak araştırmacı ve tasarımcılara rehber olacak niteliktedir.

The importance of insulation applications in the world ascended in parallel with the necessity of the energy to be used efficiently, the significance that has been assigned to human comfort and environmental concerns. Ships are insulated for purposes such as maintaining the security and the comfort of the passengers and the crew, reducing energy consumption, reducing investment and operating costs, preventing condensation, sweating and freezing, protecting and conditioning cargo, decreasing the weight of the ship and increasing volume to be used, lengthening the physical life of the constructions and the systems, reducing the amount of emissions which has been thrown away by reducing fuel consumption, controlling noise and fire. In this study, researches, studies and regulations worldwide about insulation of ships, applications have been analyzed welding, important parts have been gathered and selected, a guide was compiled, by using the application details, examples and calculation values which are adapted to our country's conditions. Considering its scope, this study has the characteristics of a guidebook for the researchers and designers who will work on the subject of thermal insulation of the ships.
Thermal Insulation in Ships For Welding Structure
Keywords: Mimarlık