Taşıt elektromekanik fren sistemi - Yücel, Fatih (My University, 2004)
TAŞIT ELEKTROMEKANİK FREN SİSTEMİ Taşıtların seyirleri incelendiğinde en önemli yerlerden birini fren davranışları işgal etmektedir. Özellikle son yıllarda kullanımı artan yüksek güçlü motorlar ve yüksek hız yapabilen araçlar, hem normal seyirlerinde hem de frenleme seyirlerinde bir takım önlemlerin alınmasını gerekli kılmıştır. Otomotiv üreticileri bu konuda çalışan araştırmacıları daha etkili ve emniyetli fren sistemi tasarımları üzerinde yoğun çalışmalar yapmaya zorlamaktadır. Günümüzde üretilen modern otomobillerin fren sistemlerinde elektronik önemli bir rol oynamaktadır. Elektroniğin fren sistemleri içerisine girmesi ile fren sistemleri ABS (Kilitlenmeyen Fren Sistemi) ve EBD (Elektronik Fren Kuvveti Dağılımı) gibi sistemlerle desteklenmekte, elektronik stabilite sistemleri [TCS (Çekiş Kuvvetlerinin Kontrolü), ESP] ile de yol tutuşu güçlendirilerek tekerlekler bağımsız olarak frenlenebilmektedir. Ancak bu sistemlerde basıncı fren balatalarına taşıyan tek bir sistem vardır; o da hidrolik sistemdir. Yapılan bu çalışmada ise fren sıvısı kullanılmamakta, frenleme işlemi elektronik ünite ile kontrol edilen selenoid ile gerçekleştirilmektedir. İlave parça sayısı fazlalığı, dolayısıyla fazla yer kaplama, bakım zorluğu, maliyet fazlalığı, hidrolik sistemin herhangi bir yerinde oluşabilecek bir arızanın tüm sistemi etkilemesi, fren tepkilerinin pedalda hissedilmesi, hidroliğin değiştirilme zorunluluğu, fren pedalı üzerine uygulanması gereken kuvvetin, arcın yük durumu, tekerleklerdeki fren basıncı ve balataların sıcaklığı ile değişmesi gibi klasik fren sistemi dezavantajları ele alınmış, olumlu sonuçlar elde edilmiş ve bu problemlerin birçoğu çözüme kavuşturulmuştur. Çalışmanın ilk bölümünde, giriş yapıldıktan sonra sistemin yapılmasındaki amaçlar ortaya konulmuştur. İkinci bölümde mekatronik sistem yapısı genel hatları ile tanıtılmış, mekatroniğin tanımı ve öğeleri, doğuşu ve gelişimi, elemanları, otomotivde uygulama alanları, özellikle yol tutuş ile ilgili mekatronik sistemlerden bahsedilmiştir. Daha sonra motorlu taşıtlarda kullanılan fren sistemlerinden genel olarak bahsedilmiş, hidrolik fren sistemi yapısı ve çalışması ele alınmış, sistem araç üzerine uygulama olmadığı için, araç üzerine uygulama yapılırken hangi esasların dikkate alınması gerektiği ve dikkate alınmayan parametreleri belirtmek için frenleme dinamiği ve otomobiller için fren sistemi dizaynı konularından bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde, sistemle ilgili firmalar tarafından yapılmış çalışmalardan bahsedilmiş, taşıt elektromekanik fren sistemi tüm ayrıntıları ile ortaya konulmuş, sistemin yapısı ve çalışması anlatılmıştır. Yine üçüncü bölüm içerisinde, yapılan çalışmaya eklenebilecek devreler ve sistem maliyetinden bahsedilmiş, son olarak da hesaplamalar ve ölçümler neticesinde elde edilen bulgular ile ilgili grafikler ve yorumları verilmiştir. Dördüncü bölümde yapılan çalışma ile ilgili sonuçlar ortaya koyulmuş, beşinci bölümde ise elde edilen bulguların tartışmaya açık kısımları ele alınmıştır. Kasım, 2004 Fatih YÜCEL

ELECTROMECHANICAL BRAKE SYSTEM As we look over moving of the cars, we can notice that the brake system occupies one of the most important places in the others. Especially, the high speed cars with their poweful engines need to be taken some precautions both during the motion and the brake. This leads automotive producers to force the scientists who studies on this subject to make the most efficient and the safest brake system. Currently, the electronics plays an important role in the brake systems of the newly produced cars. By using electronics, the brake systems are supported by the systems such as ABS (Anti-Lock Breaking System), EBD (Electronic Brake Distribution) and the brakes are applied on wheels separately from each other by powering the vehicles tracking stability via electronic system like TCS (Tracking Control System), ESP (Electronic Stability Program). However, there is only one system which brings the pressure for this systems to the linings; this is hydraulic system. In this study, the brake fluid isn't in use. The braking procedure happens by means of the selenoid controlled by an electronic unit. The disadvantages of the classical brake system, such as large number of parts; so being spacious, maintenance diffuculties, high cost, any trouble possibility in the hydraulic system can effect whole system, feeling the brake reactions on the brake pedal, the need to change brake fluid and the force we have to apply on the brake pedal that varies depending on the vehicle load, brake pressure and heat of linings are reviewed and positive results obtained and most of the problems are solved. The aims to such a system are exposed after the introduction in the first part of this report. In the second part, the structure of the mechatronic system is presented in all the chief subjects and mentioned about the definition of the mechatronic and its components, its beginning and improvement, components, application areas in automotive and especially mechatronic systems in the vehicles tracking stability. In the next parts, it is generally referred to the brake systems used in vehicles taken charge of the study and structure of the hydraulic brake system, because there is no application of the system on cars and mentioned which parameters should be taken info consideration while applying on the car and the subjects about the brake system design for cars and braking dynamics to determine the parameters not taken into account. In the third part, it is told the research done by the firms about the system, the vehicle electromechanic brake system is explained in all details, the system structure and process are exposed. Then again, in the third section, it is treated of the cycles that may be added to the current research and the cost of the system and finally findings obtained at the end of the calculations and measurings are given with their graphics and comments. The fourth part exposes the results concerning the work carried out. In the fifth section, it is touched on the findings some parts which are open to be discussed. November, 2004 Fatih YÜCEL
Keywords: Elektromekanik Fren; Frenler