Pedagojik Formasyon ve Eğitim Fakülteleri Lisans Programlarına Katılan Matematik Öğretmeni Adaylarının Mesleki Kimliklerinin Karşılaştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Bu çalışmanın amacı pedagojik formasyon eğitimi sertifika programına katılan öğretmen adayları ile ortaöğretim matematik öğretmenliği lisans programına devam eden öğretmen adaylarının mesleki kimliklerinin öğretmen olma hikayeleri bağlamında karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya 55'i pedagojik formasyon eğitimi sertifika programına, 58'i ortaöğretim matematik öğretmenliği lisans programına kayıtlı toplam 113 matematik öğretmeni adayı katılmıştır. Çalışmada demografik anket ve öğretmen olma hikayeleri üzerine yansıtıcı yazılar olmak üzere iki tür veri toplama aracı kullanılmıştır. Demografik anketler betimsel istatistik analizine ve yansıtıcı yazılar içerik analizine tabi tutulmuştur. Çalışmanın sonucunda öğretmenlik mesleğinin ve branş olarak matematiğin tercih edilmesinde her iki grubun büyük oranda birbirine benzer olduğu ortaya çıkmıştır. Her iki grubun öğretmen olmaya karar verme süreçlerini en çok etkileyen iki unsur öğretmen adaylarının lise yıllarındaki öğretme deneyimleri ve geçmişte örnek aldıkları rol model bir öğretmenin varlığıdır. İki grup arasında ortaya çıkan farklılık ise öğretmenlik mesleğindeki kararlılıklarıdır. Lisans grubundaki öğretmen adaylarının çoğunluğu öğretmen olmaya lisans eğitimine başlamadan önce karar verirken, pedagojik formasyon eğitimi sertifika grubundaki bazı katılımcılar öğretmenlik yapmayı düşünmemektedir. Her iki grupta da geçmiş okul yaşantılarında matematik dersinden başarılı olunması ve dersin sevilmesi branş olarak matematiğin seçilmesindeki en önemli etkenlerdir

The aim of this study is to compare professional identity of pre-service mathematics teachers in pedagogical formation certificate program and undergraduate teacher education program in the context of preservice teachers' stories of becoming a mathematics teacher. A total of 113 pre-service elementary mathematics teachers participated in the study. 58 of them were enrolled in undergraduate teacher education program and 55 of them were enrolled in pedagogical formation certificate program.Demographic questionnaire and reflective essays on pre-service teachers' stories of becoming a teacher were used as data collection tools. Demographic questionnaires were analyzed descriptively and pre-service teachers' writings were analyzed using content analysis. Data analysis indicated that two groups had similarities in reasons for why they chose teaching as a profession and mathematics as a subject for teaching. Their earlier teaching experiences in high school and their role model teachers were the most observed reasons for why they chose teaching as a profession. The main difference between the two groups was their determination for aiming to be a teacher. Participants in the undergraduate teacher education program decided to be a teacher in high school while some of the participants in the other group decided to have a teaching certificate just in case they might need it in the future. Interest and success in mathematics were the most important factors for choosing mathematics as a subject for teaching in both groups
Keywords: Matematik; Eğitim, Eğitim Araştırmaları