Din değiştirme ve radikalleşme ilişkisi : Alman mühtediler üzerine nitel bir araştırma - Gündüz, Elif (My University, 2019)
Her ne kadar radikal mühtedilerle ilgili kesin rakamlara ulaşılamasa da özellikle 9/ 11'den sonra radikalleşme, mühtedilerde sık rastlanan bir fenomen haline gelmiştir. Din değiştirme ve radikalleşme ilişkisini inceleyen bu çalışmada, din değiştirme tipleri ve radikalleşme ilişkisi, mühtedilerde din değiştirmenin hangi sıklıkta ve hangi süreçlerde meydana geldiği, normal bir din değiştirme sürecinde radikalleşmeye iten sebepler üzerinde durulmaktadır. Araştırma 2018 Mart-Eylül tarihleri arasında Almanya’nın farklı şehirlerinde yürütülmüş olup araştırma kapsamında 12 erkek ve 10 kadın olmak üzere toplamda 22 mühtediyle mülakat yapılmıştır. Bu çalışma din değiştirme ve radikalleşme ilişkisine dair Türkçe literatürde giriş niteliğinde bir çalışma olup genel bir kavrayış sunmaktadır. Araştırma kapsamında görüşülen mühtedilerde radikalleşme eğilimi belirli düzeylerle sınırlı kalmıştır ve bu araştırmanın katılımcılarının radikal olarak değerlendirilemeyeceği ortaya çıkmıştır.

It is difficult to determine the exact number of radical converts, but conversion to Islam and radicalization in Muslim converts have become a more visible phenomenon after the 9/ 11. The major objective of this study is to investigate the relationship between religious conversion and radicalization, how often radicalization emerges in converts to Islam, what processes drive to it and why radicalization arises in an ordinary conversion process. Based on semi-structured interviews with twenty-two converts to Islam in Germany, the present study illustrates a general understanding of conversion to Islam and its' relationship to radicalization as an introductive for the psychology of religion literature. It also offers a set of starting points to move forward with some remarkable findings and some precursor approaches for future studies. It concludes that participants of the present study have had limited radicalization tendency.
Keywords: Conversion; Din değiştirme; identity change; kimlik değişimi Religious conversion; radicalization; radikalleşme