Futbolda oyun stratejilerinin futbolcuların fizyolojik, fiziksel ve taktiksel yeterliliklerine etkisi - Kapelman, Ali Enver (My University, 2021)
Amaç: Çalışmamızın amacı farklı oyun stratejilerinin etkisi doğrultusunda, futbolcuların pozisyonlarına özgü fizyolojik, fiziksel ve taktiksel yüklerin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Seksen Türkiye Süper Ligi U21 takımında oynayan 80 futbolcu (19.35 ± 1.6 yaş, 179.4 ± 2.3 cm, 75.6 ± 4.1 kg; M ± SD) çalışmaya katılmıştır. Takımlar kendi arasında 11v11 sekiz hazırlık maçı yapmışlardır. Bir takım “Topa Sahip olma ve Takım Halinde Savunma” stratejisini uygularken, diğer takım “Savunmada Derinlik ve Kontra atak” stratejisini uygulamıştır. Diziliş “4-2-3-1” olarak sabit tutulmuştur. Bulgular: Oyun stratejilerine göre oyuncu yükü değeri tüm pozisyonlar arasında anlamlı farklılık göstermiştir (p<0,05). Açık oyuncularının tüm fiziksel verilerinin, santraforların toplam katedilen mesafe hariç tüm fiziksel verilerinin stratejilere göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir (p<0,05). Fiziksel ve fizyolojik verilerin analizinde, stoperlerin sadece oyuncu yükü (p<0.01) ve hissedilen yorgunluk derecesinde (p<0.001) anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Yüksek şiddetli koşu ve sprint sayılarının oyuncu yükü ile korelasyon gösterdiği belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç: Bek, açık ve santrafor oyuncuları oyun stratejilerine göre en çok etkilenen pozisyonlardır. Stoper oyuncuları fiziksel ve fizyolojik olarak düşük değerler göstermesine rağmen, oyuncu yükü değerlerinin yorgunluğa sebep olabileceği gözlemlenmiştir. Bu nedenle, antrenörler pozisyonlara göre doğru oyuncu seçimi ve antrenman planlamasında oyun stratejilerini göz önünde bulundurmalıdır.

Objective: The purpose of the study is to determine position specific loads in compliance with different tactical strategies. Materials and Methods: Eighty Turkish Super League U21 players (19.35 ± 1.6 years, 179.4 ± 2.3 cm, 75.6 ± 4.1 kg; M ± SD) participated in this study. Players completed eight different 11v11 friendly matches own between. While one team practised ball possesion and team as a defend strategy, other team carried out counter attacking strategy. Formation hold steady as “4-2-3-1”. Matches played 2*20 minutes by using two and a third of the pitch. Findings: Compared to tactical strategy, player load values are different from all position (p<0,05). It was determined that all physical data of wingers and all physical data of strikers except the total distance covered differed significantly according to the strategies (p<0.05). In the analysis of physical and physiological data, a significant difference was found only in the player load (p<0.01) and rating of perceived exertion (p<0.001) by the defenders. High intensity and sprint number of players are highly correlated with player load values (p<0,05). Conclusion: Position specific loads of wingbacks, wingers and strikers are mostly affected positions from strategy. Centrebacks demonstrated low values about physical and physiological loads except that their player load values cause fatigue. Therefore, coaches should consider game strategy to choose accurate player for position and specify their training plan.
Keywords: Football; Futbol; oyuncu yükü; Öğrenim ve öğretim; performance analysis; performans analizi; player load; Soccer; Spor; Sports; Strategy; Strateji; Study and teaching