Beliren Yetişkinlikte Bağlanma Stilleri ile Yaşam Doyumu Arasındaki İlişkide İhtiyaç Doyumunun Aracı Rolü - SATAN, AYŞİN; BAKİLER, ESRA (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı bağlanma stilleri ve yaşam doyumu arasındaki ilişkide ihtiyaç doyumunun aracı rolünü incelemektir. Bu amaçla Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi’de öğrenimine devam eden, yaşları 18-24 arasında değişen 132 si erkek, 187 si kız toplam 329 üniversite öğrenciden veri toplanmıştır. Veri toplama araçları olarak Bağlanma Stilleri Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve İhtiyaç Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Yol analizi sonuçları, katılımcıların yaşam doyumlarının hem bağlanma stilleri hem de temel psikolojik ihtiyaçların doyumu değişkenleri tarafından anlamlı bir şekilde yordandığını göstermiştir. Bağlanma stilleriyle yaşam doyumu arasındaki ilişkide aracılık etkisi incelenen ihtiyaç doyumunun, sadece güvenli ve saplantılı bağlanma stilleri için kısmi aracı etkisinin olduğu gözlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular alanyazın ışığında tartışılmış ve gelecekteki araştırmalara yönelik bazı öneriler sunulmuştur.

The aim of this study is to investigate the mediating role of need satisfaction in the relationship between attachment styles and life satisfaction. For this purpose, data were collected from a total of 329 university students, 132 male and 187 female, aged 18-24, who were studying at Marmara University Atatürk Education Faculty. Attachment Styles Scale, Satisfaction with Life Scale and Need Satisfaction Scale were used as data collection tools. The results of the path analysis showed that life satisfaction of participants was significantly predicted by both attachment styles and satisfaction of basic psychological needs. The mediation effect of the relationship between attachment styles and life satisfaction was found to be a partial mediator effect only for secure and preoccupied attachment styles. The findings of the research were discussed in the light of the literature and some suggestions were made for future research.
The Mediating Role of Need Satisfaction in Relationship Between Attachment Style and Life Satisfaction in Emerging Adulthood