Laboratuvar ortamında Scada’nın PLC tabanlı deney setlerinde uygulanması - Demirci, Alparslan (My University, 2012)
LABORATUVAR ORTAMINDA SCADANIN PLC TABANLI DENEY SETLERİNDE UYGULANMASI Teknolojinin hızla gelişmekte olduğu dünyamızda otomatik kontrol sistemleri de hızla gelişmektedir. Buna paralel olarak ülkemizde de hemen hemen her alanda kullanılmakta olan otomatik kontrol sistemleri hızla gelişmekte ve yaygınlaşmaktadır. Üreticiler, bu sistemleri kontrol edecek elemanların hem kaliteli, hem ucuz, hem de istenilen vazifeyi tam olarak karşılamasını istemektedirler. İşte bu tür sistemleri en ucuz, verimli ve etkili kontrol edebilen sistemler, SCADA ve PLC kontrolü yapılarak oluşturulan sistemlerdir. Scada kontrol başlıca Kimya Endüstrisi, Doğalgaz ve Petrol Boru Hatları Petrokimya Endüstrisi, Elektrik Üretim ve İletim Sistemleri, Elektrik dağıtım Tesisleri, Su Toplama, Arıtma ve Dağıtım Tesisleri, Hava Kirliliği Kontrolü Çimento Endüstrisi, Otomotiv Endüstrisi, Bina Otomasyonu, Process Tesisleri vb. birçok alanda kullanılmaktadır. Görüldüğü gibi verim ve kalitenin artmasının istendiği hemen hemen her alanda otomatik kontrol sistemleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada; Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektrik Eğitimi Bölümü Endüstriyel Otomasyon Laboratuarında oluşturulacak deney setleri ile öğrencilerin teorik olarak aldıkları bilgileri uygulamalarla birleştirerek öğrenme süreçlerini eksiksiz tamamlamaları sağlanacaktır. Oluşan laboratuar ortamında yapılan uygulamalarla eğitimdeki kalite artacaktır. Bu ve benzeri çalışmalar piyasada sürekli ihtiyaç duyulan kalifiye eleman sıkıntısını çözmeye yönelik adımlar olarak gerçekleşecektir.

SCADA IMPLEMENTATION ON PLC BASED EXPERIMENTAL SETS IN THE LABORATORY SETTING In today’s world where the technology progress rapidly, automatic control systems that are employed almost every field in the country expands and develops correspondingly. Producers demand the items controlling these systems be all competent, cheap and able to meet the requirements of intended duty. SCADA and PLC controlled systems can meet the demands in the ways of the least maintenance expense, highly yielding and effective controlling. SCADA controlling is primarily employed in a number of fields such as chemical industry, petrol gas and petrol pipe lines petrochemistry industry, power plants and delivering systems, water gathering-purification and distribution facilities, air pollution controlling, cement industry, automotive industry, building automation, process facilities etc. So, automatic control systems are used in every area where quality and efficiency is sought. In this study, with experimental sets composed in the Industrial Automation Laboratory of Marmara University Technical Education Faculty Electricity Teaching Department, we aim to combine the theoretical knowledge of the students with the practice and complete their education in both ways. The quality of education will be promoted with the applications in the laboratory. These works will happen as steps to solve the difficulties experienced in the industry in finding personnel who are well trained and ready to apply and use new technologies in the field.
Keywords: Elektrik Eğitimi