Konya ve Ankara kent merkezinde yaşayan halkın, tüplü dalış (scuba) sporuna olan ilgisinin karşılaştırılması - Çakal, Mehmet (My University, 2011)
1. ÖZET Bu çalışmanın amacı, Konya ve Ankara kent merkezinde yaşayan halkın donanımlı dalış(SCUBA) sporuna olan ilgisinin belirlenmesi ve tanımlanmasıdır. Ülkemizin iç bölgesinde olmasına karşın dalış merkezi ve dalış eğitimi alan kişi sayısı deniz kıyısındaki bazı illerimizden daha fazla olan Ankara’ da bu spor gelişmeye devam etmektedir ancak Akdeniz’ e daha yakın olan Konya’ da bu spor henüz yaygınlaşmamıştır. Bu çalışma ile Konya ve Ankara kent merkezinde yaşayan halkın donanımlı dalış sporuna olan ilgisi karşılaştırılarak; Konya’da bu sporun yaygınlaşmamasının sebebinin halkın ilgisizliğinden mi yoksa girişimci eksikliğinden mi kaynaklandığı tespit edilerek öneriler sunmaktır. Araştırmaya yönelik bir anket vasıtasıyla mevcut durumla ilgili bilgiler toplanmış ve değerlendirilmiştir. Araştırmamızda tesadüfî örneklem yöntemi kullanılmıştır. 1800 anket dağıtılmış bunlardan 1254’ ü geri toplanabilmiştir. Toplanan anketlerden 71’ i özensiz veya tam doldurulmadığından değerlendirmeye alınmamış, 1183 anket değerlendirmeye alınmıştır. Verilerin analizinde frekans tabloları ve Kİ-KARE analizi kullanılmıştır. Ankette halkın donanımlı dalışa ilgisi, dalışı öğrenmek isteme durumları, boş vakitleri, boş vakitlerini kullanma alışkanlıkları, yüzme bilme durumları ve spora olan ilgileri araştırılmıştır. Ankara ve Konya halkının ilgileri benzer bulunmuş, öğrenmeyi isteyen kişi sayılarında anlamlı bir farklılık görülmektedir. Konya’ da bu sporu öğrenmek isteyen kişilerin sayısı oldukça fazla olduğundan ve bu kişilerin birçoğunun bu sporu öğrenmek için belli bir ücreti ödemeyi kabul edeceklerini belirttiklerinden dolayı Konya’ da dalış okullarının açılmasının bu sporun yaygınlaşması açısından gerekli olduğu değerlendirilmiştir. zaman, donanımlı dalış, rekreasyon, SCUBA. 1.

(Comparison of interest of people, living in the city center of Ankara and Konya, in SCUBA) The purpose of this study is to define and determine interest of people, who live in the city center of Ankara and Konya in self-contained underwater breathing apparatus diving (SCUBA). Although Ankara is located in the central region of Turkey, number of diving centers and people attending to diving trainings are more than the cities that are located at sea-shore and this sport continues rising; but in Konya that is closer to Mediterranean sea, SCUBA diving is not widespread. In this study, interest of people living in city center of Ankara and Konya in SCUBA will be compared; the reason of these different interest rates in Konya will be determined; whether it is caused by lack of SCUBA schools or lack of interest of people in SCUBA. Through a questionnaire that has been prepared for this study, required information about current situation have been gathered and then analyzed. Random sampling method has been used in this study. 1800 questionnaires have been distributed and 1254 of these could be gathered back. 71 questionnaires have been invalid therefore they are not included the evaluation, 1183 questionnaires have been evaluated. Frequency tables and Chi-Square analysis have been used in order to analyze the data. Throughout the questionnaire, people’ s interest in SCUBA, their willingness to learn SCUBA, amount of their leisure time, their habits and swimming ability and their interest in sport has been researched. It is analyzed that interest of people living in Ankara and Konya in attending to SCUBA trainings is similar and that there is significant difference in number of people who are willing to learn SCUBA. Taking into consideration the excess number of people in Konya who are willing to learn SCUBA and most of these people consent to pay to learn SCUBA, it is necessary to establish SCUBA schools for the spread of SCUBA in Konya. Key words: Leisure time, recreation, SCUBA.
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Su Sporları; Sualtı Yüzücülüğü