Elementer branşta çalışan sigorta şirketlerinde etkin raporlamaya yönelik muhasebe düzeni - Turantepe, Özge Didem (My University, 2002)
ELEMENTER BRANŞTA ÇALIŞAN SİGORTA ŞİRKETLERİNDE ETKİN RAPORLAMAYA YÖNELİK MUHASEBE DÜZENİ Sigortanın, unsurlarına, organizasyon ve teminat özelliğine göre çeşitli tanımları yapılmaktadır. Unsurlarına göre sigorta; belirli bir riskin aynı veya benzer derecede tehdidi altında bulunan çok sayıda ünitenin tesadüfi olarak meydana gelen hasar olayının zararlı sonuçlarını birlikte bertaraf etmek üzere oluşturulan bir organizasyondur. Organizasyon özelliğine göre sigorta; benzer risklere maruz kalan insan topluluklarının kayıplarını kısmen azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak üzere karşılıklı ve eşit katılımlı esasa dayalı sosyal dayanışmadır. Teminat özelliğine göre ise sigorta; teminat veren, belirli risklere maruz kişileri teminat altına alma amacı taşıyan bir yardımlaşma kurumudur. Sigortanın sosyo - ekonomik, kredi, tasarruf, yatırım işlevleri bulunmaktadır. Sigorta faaliyetleri özel ve sosyal sigortalar olarak iki ana başlıkta incelenebilmektedir. Özel sigortalar ile sosyal sigortalar arasında; faaliyet amaçları, sigorta süresi, tesis mecburiyeti, isteğe bağlılık, sorumluluğun başlama zamanı, prim oranı tespiti, korumaya dahil olan kişiler açısından fark bulunmaktadır. Sigorta primi; sigorta ettirenin malı üzerinde sağladığı koruma karşılığında sigortacıya ödediği ücrettir. Primin ödenme şekli tarafların anlaşmasına göre peşin veya taksitler halinde olabilmektedir. Primin taksitle ödenmesi kararlaştırıldığında, taksitlerin miktarı, taksitlerin ödeme tarihleri ve vadesinde ödenmemelerinin sonuçları poliçe üzerine yazılmalıdır. Poliçenin teslimi sırasında peşin olarak sigortalıdan tahsil edilecek miktar en az toplam primin % 25'i kadar olmalıdır. Elementer branş hayat sigortalarından, ayrılan karşılıklar, tahsilat şekli, halefiyet işlemleri, tazminat prensibi, ikraz ve iştira işlemleri, vergilendirme açılarından farklıdır. Elementer branş mal ve sorumluluk sigortaları olarak iki ana başlıkta incelenebilmektedir. Elementer branşta halefiyet sigorta şirketinin tazminatı ödedikten sonra sigorta ettirenin halefi olarak, sigorta ettirenin haklarını devralmasıdır. Halefiyet hakkına dayanarak açılan davalar sigorta uygulamasında rucu davası olarak adlandırılmaktadır. Sigorta işlemlerinin mali işlemleri; prim üretimi, komisyon ödemesi, reasürans/ koasürans işlemleri, hasar tazminatının ödenmesi, teknik karşılıklar, teminat yatırmak, vergi ödemek, faaliyetlerin gereği olan giderleri yapmak, maddi varlıklar edinmek olarak belirlenmiştir. Ek olarak sigorta şirketleri Hazine Müsteşarlığına periodik olarak hesap özetleri, yükümlülük karşılama yeterliliği, potföy raporu göndermektedirler. THE ACCOUNT SYSTEM OF INSURANCE COMPANIES' WHİCH WORK IN NON LIFE BRANCHES The insurance has various defining at the base of organization, component, guarantee. Insurance at the base of component means; the organization that had been executed to insure the units that damage. Insurance at the base of organization means; a social solidarity that helps to reduce the damage of community who are under the threat of the same risk Insurance at the base of guarantee means; a assistance association that helps individuals to guarantee their lives and health. The insurance has social economic, credit, disposal, investment functions. The insurance activities can be reviewed into two main branches; private and social insurance. There are differences between this main branches such as activity aim, insurance period, obligations, the validity of the contract, premium, insurers. Insurance premium; is a charge that insurers paid to insurance companies according to the protection. The way of paying the premium; can be cash or installment payment. If there is an installment payment the amount of installments, the dates and the results of not to pay the premium should be written on the policy, The cash that will taken form the insurer at the validity date of policy must not be less than the %25 of total premium. The non life branch is different from life branch at the base of the way of collection, recollections, claim principle, taxation and provision. The non life branch can be divided in to two branches such as property and casualty insurance. Recollection in non life branches mean that the insurance company recollects the insurers rights after the payment of insurance compensation. The financial activities of insurance companies' are; premium underwriting, paying agency commissions, the activities of reassurance, the claim operations, technical provisions, paying tax, to the expenses that must be done through the necessity of range. In addition the insurance companies' give 3 reports to Turkish Treasury; account

, provision, portfolio reports.
Keywords: Muhasebe; Sigorta Şirketleri_Muhasebe