Mesanenin yüzeyel transizyonel hücreli karsinomunda mitokondriyal mutasyonlar ile p53 mutasyonları ilişkisinin araştırılması - Avcılar, Tuba (My University, 2011)
MESANENİN YÜZEYEL TRANSİZYONEL HÜCRELİ KARSİNOMUNDA MİTOKONDRİYAL MUTASYONLAR İLE p53 MUTASYONLARI İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI 1. ÖZET p53 gen transkripsiyonunda gerekli olan nükleer bir fosfoproteindir. p53, hücre döngüsünü düzenleyen ve hipoksi, metabolik değişiklikler, sitokinler ve DNA hasarı gibi hücresel streslere yanıt olarak hücreyi korumakla görevlidir. Hasara uğrayan hücrede aktiflenen p53 proteini, hücre döngüsünü durdurur ve/ veya hücreyi apoptozise sürükler. Birçok organizmada tümör baskılayıcı olarak işlev gören p53 proteininin inaktivasyonu, tüm kanser çeşitlerinin oluşumunda çok önemli bir role sahiptir. p53 gen mutasyonlarıyla, mesane kanseri evre ve derecelendirilmesi, mesane kanseri progresyonuyla ilişkilendirilebilir. Son yıllarda, mitokondriyal DNA ve p53 geni mutasyonları farklı tümörlerde tanımlanmış olmasına rağmen, mesane kanserinde benzer çalışmalar azdır. Bu çalışmanın amacı, mesane tümörlerinde mitokondriyal DNA mutasyonları ile p53 mutasyonlarının ilişkisini araştırmaktır. Mesane kanserinde mitokondriyal DNA mutasyonları ile p53 mutasyonlarının arasındaki ilişkiyi araştırmak için, 30 mesane tümörü ve 27 normal mesane dokusunda mtDNA mutasyonları ve p53 mutasyonları incelenmiştir. Mesane kanseri dokuları, radikal sistektomi veya transüretral rezeksiyon ile elde edimiştir. Örneklerden genomik DNA izolasyonu yapılarak p53 geni ekzon 5-8 bölgeleri PZR ile çoğaltılmıştır. Dizi analizi kullanılarak mtDNA ve p53 mutasyonlarının klinik parametreler ile ilişkisi araştırılmıştır. Hasta ve kontrol grubunda saptanan iki polimorfizm p53 geni intron 5 12570 pozisyonundadır. Ancak, p53’ün ekzon 5-8. bölgelerinde herhangi bir mutasyona rastlanmamıştır. Sonuç olarak, çalışılan transizyonel hücreli mesane karsinomu grubunda, mtDNA mutasyonları ile p53 mutasyonları arasında bir ilişki bulunamamıştır. tokondriyal DNA, mesane kanseri, mutasyon, p53. INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN MITOCHONDRIAL MUTATIONS AND p53 MUTATIONS IN TRANSITIONAL CELL CARCINOMA OF THE BLADDER 2.

Investigation Of The Relationship Between Mitochondrial Mutations And p53 Mutations In Transitional Cell Carcinoma Of The Bladder p53 is a nuclear phosphoprotein that is involved in gene transcription. A large number of p53-transcriptional targets are responsible for growth arrest and/ or apoptosis. In response to a variety of stress stimuli such as hypoxia, metabolic changes, cytokines and DNA damage, p53 may induce the cell to undergo apoptosis or growth arrest, depending upon the extent of cell damage. The p53 tumor suppressor gene has come to the forefront of cancer research because it is commonly mutated in human cancer. Mutations of the p53 gene are associated with the grade and stage of bladder cancer and may be important in the multistep proggression of bladder cancer. Mitochondrial DNA mutations and p53 gene mutations have been described recently in different tumors, whereas similar studies focusing on bladder cancer are scarce. The aim of this study is investigation of the relationship between mitochondrial DNA mutations and p53 mutations in transitional cell carcinoma of the bladder. We studied the mtDNA and p53 mutations in 30 bladder tumors and 27 microdissected normal bladder tissues. Bladder cancer tissues were obtained by radical cystectomy or transurethral resection. Genomic DNA was extracted from the samples. p53 gene region of exon 5-8 were amplified by PCR. We examined the relationship between mtDNA mutations, p53 mutations and clinical parameters by sequencing. We detected 2 polymorphisms in the patient and control groups. Our findings have shown that de novo polymorphisms were found in the 12570 position of intron 5 but we could not detect any mutations in p53 region of exon 5-8. In conclusion, we could not determine the relationship between mitochondrial DNA mutations and p53 mutations in our study group of transitional cell carcinoma of the bladder. Key words: bladder cancer, mitochondrial DNA, mutation, p53.
Keywords: Tıbbi Biyoloji