Yusuf El-Kirmasti ve “Risale fi akaidi’l-Firaki’n-Naciye” adlı eserinin tahkiki - Gezgiç, Cemalettin (My University, 2009)
Yusuf b. Hüseyin El-Kirmastî, risâle, kelam, akâid, fırka, tahkik. ÖZET Yusuf b. Hüseyin El-Kirmastî Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselme döneminde yaşamış önemli bir âlimdir. Döneminin önemli fıkıh ve belâğat (dilbilimi) âlimlerinden olan Kirmastî’nin günümüze ulaşan pek çok eseri vardır. Kirmasti’nin “Risâle fî akâidi’l-fırkati’n-nâciye” adlı eseri onun kelam alanında ele aldığı bir eserdir. Bu tezde Yusuf b. Hüseyin El-Kirmastî’nin hayatı, eserleri ve bu eserin tahkiki ile içeriği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Key Words: Yusuf b. Hüseyin el-Kirmastî, tractate, kalâm, belief, sect, editing

Yusuf b. Hüseyin el-Kirmastî, who was lived in period of advancement of Ottoman Empire is one of the important scholars. Many works of Kirmastî, who had been one of the notable Fıkh (İslamic law) and Belağat (rhetoric) scholars in his period, have attain our days. The work by Kirmastî named “Risâle fî akâidi’l-fırkati’n-nâciye” is work, that he had studied on Kelam. In this thesis work by Kirmasî was edited and it was attempted to introduce the Kirmastî’s life and works.
Keywords: Din; İslam Dini; Kelam