İkinci derece yüzeyel yanıklarda antibiyotikli pomad (furacin pomad) ile steril likid vazelin kullanımının yara iyileştirme sürecine etkisinin karşılaştırılması - Özyamaner, Gülden (My University, 2004)
Yazarının Soyadı: ÖZYAMANER Adı: Gülden Danışmanlarının Adı: Şule Soyadı: ECEVİT ALPAR Adı: Selçuk Soyadı: AKIN Tezin Program : Yüksek Lisans Anabilimdalı: Hemşirelik Esasları Anabilimdalı Türkçe Tez Başlığı: İkinci Derece Yüzeyel Yanıklarda Antibiyotikli Pomad (Furacin Pomad) İle Steril Likid Vazelin Kullanımının Yara İyileşme Sürecine Etkisinin Karşılaştırılması Türkçe

Araştırma ikinci derece yüzeysel yanıklarda antibiyotikli pomad ile steril likide vazelin kullanımının yara iyileşme sürecine etkisinin karşılaştırılması amacıyla planlanmış deneysel bir çalışmadır. Şubat 2003 - Kasım 2003 tarihleri arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Polikliniğinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, Uludağ Üniversitesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Şubat 2003- Kasım 2003 tarihleri arasında Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Polikliniğine başvuran ikinci derece yüzeyel yanıklı 50 hasta, örneklemini ise sistemik hastalığı olmayan ve o sırada antibiyotik tedavisi almayan araştırmaya katılmayı kabul eden 37 hasta oluşturmuştur. Araştırmanın deney ve kontrol grubunu aynı hastalar oluşturmuştur. Çünkü; araştırmada belirli bir ayrım (yaş, cinsiyet gibi...) yapılmamıştır ve her bireyin yara iyileşme süreci farklı olduğu için çalışmanın sonucunu etkileyeceği düşünülerek her iki yöntem de aynı hastada kullanılmıştır. Çalışmada ilk pansumanda hastanın yanık bölgesine tülle gress koyulmuş, yaranın sağ tarafına yada üstte kalan kısmına antibiyotikli pomad (nitrofurazon pomad), sol tarafına yada altta kalan kısmına ise steril likid vazelin sürülmüş, diğer pansumanlarda tülle gres kaldırılmadan aynı işlemler tekrarlanmış ve her iki tarafta da epitelizasyon oluşma zamanı gözlenmiştir. Hastalara dört günde bir pansuman yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak hastanın tanıtıcı özellikleri, yanık oluş biçimi, bölgesi ve yanığın oluştuğu yer ile bilgileri ve epitelizasyon oluşma zamanlarını içeren, araştırmacı tarafından hazırlanan bir form kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde lisanslı SPSS ( Statistical Packgage for Social Sciences ) paket programından yüzde dağılımları ve oranlar arası farkı bulmak için z testi kullanılmıştır. Hastaların % 56,7' sinin erkek, yaş ortalamalarının 28, 53 ± 2, 77, % 43, 3' ünün lise mezunu olduğu saptanmıştır. Olgulara yapılan pansumanlarda nitrofurazon pomad ile steril likid vazelin kullanılan bölgelerinde epitelizasyon oluşumu karşılaştırılmış ve istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Olguların; beden kütle indeksleri, yanık oluş biçimleri, tedaviden önce ve tedavi sırasında ağırlıklı olarak aldıkları besinler ile nitrofurazon pomad ve steril likid vazelin kullanımına göre epitelizasyon oluşumları arasında da anlamlı bir fark bulunamamıştır. (p > 0,05) Çalışma sonucunda ikinci derece yüzeyel yanıklı vakalarımızda hem epitelizasyon oluşumu hem de enfeksiyon gelişmemesi açısından antibiyotikli pomad kullanımının mutlaka gerekli olmadığı, yalnızca steril likid vazelin kullanılmasının yeterli olduğu görüşüne varılmıştır. İngilizce Tez Başlığı: The Comparıson Of The Impact Of Usıng Antıbıotıc Pomade (Nıtrofurazon Pomade) And Sterıle Lıquıd Vaselın Durıng The Healıng Process Of Second Degree Superfıcıal Burn Wounds İngilizce Tez Özeti: The study has been planned experimentally in order to compare the impact of using antibiotic pomade and sterile liquid vaselin during the healing process of second degree superficial burn wounds. The research has been carried out in Plastic and Reconstructive Surgery Department's Policlinic of Education, Application and Research Hospital of Uludağ University in Bursa between the months of February and November in 2003. The universe of the research was, the patients who were applied for second degree superficial burn injuries. The group is made of 37 randomly chosen patients out of 50 patients who do not have systemic disease, and who do not use antibiotics lately. The experiment and control groups were also made of the same patients. The main reason for this is, no specific segmentation amoung the group members is considered (i.e. age, sex ) and also each individual healing process is different from another and this has an influence on the research results, both methods were applied to the same patient. As a first step of the experiment, tulle gress was placed on the wounded area during the first wound dressing process, and antibiotic pomade was applied to the upper or right side of the wounded area, where as sterile liquid vaselin was applied to the bottom or left side, and for the rest of the wound dressings was applied by using the same technique but without replacing the tulle gress, and as a result of this epitelisation period is observed on both parts. During the evaluation of the results SPSS (Statistical Package for Social Sciences) licenced software z test was used in order obtain percentages and differenciation between them. 56,7 % of the patients were man, age-avarage were 28, 53 ± 2, 77, and 43,3 % high-school graduated. Epitelisation period was compared on the both nitrofurazon pomade & sterile vaselin applied areas, and no specific differenciation statistically worthed was observed. There are also no other specific differenciations found by comparing the patients body - weight indexes, cause of the burn injury, patients' eating habits before and during the healing period with epitelisation period on the both nitrofurazon pomade & sterile vaselin applied areas. As a result of the experiment, it is decided that antibiotic pomade is not a must for healing second degree superficial burn injuries in order to protect patients from infection or to accelerate epitalisation period, and sterile liquid vaselin is only enough to heal injuries by itself.
Keywords: Cerrahi; Hemşirelik Esasları; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri; Yanıklar; Yanma ve haşlanma; Yaralar ve yaralanma