Kurumsal kredi taleplerinin değerlendirilmesinde kantitatif ve kalitatif analizlerin karşılaştırılması, inşaat sektörü üzerine istatistiksel bir uygulama - Ensari, Abdulkadir (My University, 2011)
Kurumsal (Ticari) Kredi Taleplerinin Değerlendirilmesinde Kantitatif ve Kalitatif Analizlerin Karşılaştırılması, İnşaat Sektörü Üzerine İstatistiksel Bir Uygulama Bankalar, kredi talep eden müşterilere kredi kullandırma/ kullandırmama kararlarında ne yönde ve nasıl hareket edeceklerini belirleyebilmek için, kredi kullandırma/ kullandırmama kararını etkileyen değişkenler arası ilişkileri ortaya koyan içsel kredi değerlendirme (derecelendirme) modelleri oluşturmaktadır. Kredi değerlendirme modellerinin temel amacı; oluşturulan modellerin sonuçlarının kabul edilerek kredi kullandırma/ kullandırmama kararının bu sonuçlara göre sürdürülmesi ve önceden müdahale edilerek batık kredi verme riskinin en aza indirilmesidir. Firmaların kredi taleplerinin değerlendirilmesinde, kantitatif (niceliksel) verilerin önemi olduğu kadar, kalitatif (niteliksel) ve sektörel verilerin önemi de oldukça büyüktür. Çalışmamızda, kredi taleplerinin değerlendirilmesinde, kantitatif ve kalitatif analizlerin bir bütünü olarak kredi taleplerinin kabul edilmesi ya da reddedilmesi kararının verilmesine yönelik bir modelin detayları ortaya konulmaktadır. Bu kapsamda çalışmamızın birinci bölümünde başta kredinin tanımı olmak üzere kredinin unsurları açıklanmıştır. İkinci bölümde, kredilendirme süreci ile kalitatif ve kantitatif analizler detaylarıyla açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, derecelendirme kavramı, önemi ve derecelendirme modeli tesis edilmesinin amaçları ortaya konulmaya çalışılmış ve bu çerçevede, bir banka tarafından fiilen kullanılmakta olan derecelendirme modeli, kalitatif ve kantitatif kriterler dikkate alınarak incelenmiştir. Çalışmamızın dördüncü ve son bölümünde ise kredi başvurularında kullanılan kantitatif (objektif) ve kalitatif (subjektif) değerlendirme kriterlerinin firmaların güvenilirliğini (geri ödeme gücünü) belirlemede ne derece etkili olduğu soruna cevap aranmaya çalışılmıştır. Krediler, Mali Analiz ve İstihbarat, Derecelendirme.

Comparison of Quantitative and Qualitative Analysing Tecniques in Evaulation of Corporate Credit Demands, A Statistical Application About Construction Sector Banks set up systems to determine how to act in credit allocation period , which present variables effecting credit allocation. The basic purpose of the credit evaluating models is to continue to the process according to determined credit rating model, and to minimize the risk of uncollectible loans. In the process of evaulating a firm’s credit demand, the importance of qualitative and sectoral datas is very high as quantitave datas. In our study we presented the details of a credit rating model composed of quantitative and qualitative analysis that aimed at giving decision about to accept or reject credit demands Within this framework at the first stage of our study, the elements of credit as a credit definition is explained. At the second part of study, the details of quantitative, qualitative analysis, credit process. At the third part of study, rating notion, importance of rating and the aims of preparing a rating model are explained. Within this scope a rating model used by a bank currently, is analysed considering quantitative and qualitative criterias. At the end of our study, how effective quantitative and qualitative criterias used in credit demands are tried to get answered in the firm’s pay-back capacity. Credits, Financial Analysis and Credit Information, Rating
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; İstatistik; Kredilendirme