The impact of pharmacist-led smoking cessation program at community pharmacy - SANCAR, MESUT; OKUYAN, BETÜL (My University, 2012)
Amaç: Çalışmada, bir serbest eczanede klinik eczacı tarafından yürütülen ‘nikotin replasman tedavisiyle (nikotin sakızı ve nikotin tabletini içeren) sigara bırakma programının bir yıllık sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma Haziran 2009 - Haziran 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. İlk görüşmede katılımcıların demografik ve klinik verileri toplanmış ve her bir katılımcıya ‘Fagerstrom Nikotin Bağımlılık Testi’ uygulanmıştır. Daha sonra klinik eczacı tarafından katılımcılar sigaranın zararları hakkında bilgilendirilmiş ve her bir katılımcının bağımlılık derecesine göre uygun OTC (tezgah üstü ilaç- reçetesiz ilaç) nikotin replasman ürünü tavsiye edilmiştir. Katılımcılar klinik eczacı tarafından on iki ay boyunca yüz yüze veya telefonla yapılan düzenli görüşmelerle takip edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 33 katılımcının yaş ortalaması 41.57±11.90 (aralık: 24-66 yıl) olarak hesaplanmıştır. Fagerstrom Nikotin Bağımlılık Testi sonuçlarına göre katılımcıların onbeşinde düşük nikotin bağımlılığı, dokuzunda orta bağımlılık ve kalan dokuz katılımcıda ise yüksek nikotin bağımlılığı saptanmıştır. Hastaların ikisi bir yıllık takipte kaybedilmiş, çalışma 31 hasta ile tamamlanmıştır. Çalışma sonunda, klinik eczacı danışmanlığında serbest eczanede yürütülen sigara bırakma programıyla bir yıl boyunca takip edilen otuz bir katılımcının yirmisinin (%64.5) sigara kullanmayı bıraktığı görülmüştür. Sonuç: Bu bilgiler ışığında, eğitimli ve kolay ulaşılabilir sağlık mensupları olan eczacıların sigara bırakma programlarında aktif rol almaları gerekmekte olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar sözcükler: Sigara bırakma, klinik eczacılık, nikotin replasman tedavisi

Objective: It was aimed to retrospectively evaluate the effects of clinical pharmacist-led smoking cessation program directed with nicotine replacement therapy including nicotine gum and nicotine tablet by determining the quitting rate of participants. Method: This study was conducted between June 2009- June 2010. At the first meeting, the demographic and clinical data were collected and ‘the Fagerstrom Nicotine Addiction Test’ was applied to each participants. The clinical pharmacist informed the participants about the harms of smoking and also advised the appropriate over the counter nicotine replacement products according to each participant’s degree of dependence. Participants were monitored by the pharmacist at regular intervals, either face-to-face or by telephone throughout the 12-month study period. Results: The study was conducted on 33 subjects. The mean age of the participants were 41.57±11.90 (range: 24-66). According to the results of the Fagerstrom Nicotine Addiction Test, 15 of them were determined as low nicotine dependent, 9 of them were determined as medium dependent and 9 participants were determined as high dependent. Two patients were lost to follow-up and the study was completed with 31 patients. At the end of the study, it was determined that 64.5% of the 31 participants successfully quitted smoking by the pharmacist-led smoking cessation program at the community pharmacy. Conclusion: According to these data, it was seen that pharmacists who are the competent and easy to access health care provider should involve in smoking cessation programs. Key words: Smoking cessation, clinical Pharmacist, nicotine replacement therapy
Bir Serbest Eczanede Eczacı Danışmanlığında Yürütülen Sigara Bırakma Programının Sonuçlarının Değerlendirilmesi
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Dahili Tıp Bilimleri; Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji; Medicine; Health Sciences; Internal Medicine Sciences; Medical Ecology and Hydroclimatology; TIP, ARAŞTIRMA VE DENEYSEL; Klinik Tıp; Klinik Tıp (MED); MEDICINE, RESEARCH & EXPERIMENTAL; CLINICAL MEDICINE; Clinical Medicine (MED); İncelemeler ve Referanslar (tıbbi); Araştırma ve Teori; Reviews and References (medical); Research and Theory; Smoking cessation; clinical Pharmacist; nicotine replacement therapy; NICOTINE CHEWING GUM; COST-EFFECTIVENESS; TRIAL; Sigara bırakma; klinik eczacılık; nikotin replasman tedavisi