Orff yaklaşımı ile birlikte sunulan sosyal öykü uygulamalarının gelişimsel yetersizliği olan çocuklara müzikal beceri kazandırmada etkililiği - Doğan, Didem Mutlu Karşıyakalı (My University, 2020)
Bu araştırmada, Orff yaklaşımı ile birlikte sunulan sosyal öykü uygulamalarının gelişimsel yetersizliği olan çocuklara (GY) müzikal beceri kazandırmadaki etkililiği incelenmiştir. Araştırma, İstanbul’da bir ortaokulda eğitim gören, gelişimsel yetersizlik tanılı, 11-13 yaş aralığında, iki kız bir erkek toplam 3 kaynaştırma uygulamalarına devam eden öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, tek denekli araştırma modellerinden denekler arası yoklama denemeli çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni, katılımcıların bağımsız olarak hedeflenen zincirleme müzikal becerileri (“gösterilen ritim kalıplarını -dörtlük, sekizlik, onaltılık ritim kalıpları- def ile çalabilme”, “öğrendiği ritim kalıplarından oluşmuş bir şarkıyı çalarak söyleyebilme” ve “öğrendiği ritim kalıplarını beden perküsyonu ile çalabilme”) sergileyebilmesidir. Araştırmanın bağımsız değişkeni ise; Orff yaklaşımı ile birlikte sunulan sosyal öykü uygulamasıdır. Araştırma bulguları; Orff yaklaşımı ile birlikte sunulan sosyal öykü uygulamalarının GY olan çocuklara müzikal beceri kazandırmada etkili olduğunu göstermektedir. Katılımcılara, öğretim sona erdikten 4 hafta sonra yapılan izleme oturumlarında, öğrenilenlerin kalıcılığının korunduğu görülmüştür. Yapılan genelleme oturumlarında ise; katılımcıların öğrendikleri zincirleme müzikal becerileri farklı araç-gereç, farklı ortam ve farklı kişiye genelleyebildikleri görülmüştür.

The purpose of this study was to examine effectiveness of social story interventions, which was presented with Orff approach, to gain musical skills to developmentally disabled children. The study was conducted with a total of 3 participants, two females and one male, middle schoolers at Istanbul, between the ages of 11-13 years. All participants were inclusive students officially diagnosed as developmentally disabled. The multiple probe design with probe sessions across participants was used in this study. The dependent variable of research was, performing of independently aimed successive musical skills (“playing showed rhytms -quarter, quaver, grouped semiquavers- with tambourine”, “singing a song with playing instrument, which is constructed with the rhytms learned by participant” and “playing learnt rhytmic blocks with body percussion”) by participants. The independent variable of research was teaching application; which included teaching of musical skills prepared in compliance with Orff approach principles that was introduced with social stories. The findings showed that Social Story applications which prepared in compliance with Orff approach to teach aimed musical skills to develop mentally disabled children were effective. Monitoring session conducted 4 week after the end of teaching sessions, and it was seeen that learned skills were preserved. It was also seen that participants could generalize musical skills that they learnt, with different equipment, different conditions, and to a different person.
The effectiveness of social story interventions presented with orff approach in acquisition of musical skills for children with developmentally disabled
Keywords: developmental disability; Fine arts education; gelişimsel yetersizlik; Güzel sanatlar eğitimi; inclusive; kaynaştırma Orff approach; Music; musical skills; Müzik; müzikal beceri; Orff yaklaşımı; Öğrenim ve öğretim; social stories; sosyal öyküler; Study and teaching