Kayıtbay zamanında (1468-1496) Memlük-Osmanlı ilişkileri - Yılmaz, Uğur (My University, 2005)
Kayıtbay Dönemi (1468-1496) Memlük-Osmanlı İlişkileri ismini taşıyan yüksek lisans teziyle, İki Müslüman devlet arasındaki siyasi ilişkiler ve Memlük Devletini yıkılmaya sürükleyen sebeplerin neler olduğunun, araştırılması amaçlanmıştır. Tez girişten sonra iki bölümden oluşmaktadır. Giriş'te kullanılan kaynaklar, Memlük Devleti'nin kısaca tarihçesi, Kayıtbay'a kadar Memlük-Osmanlı ilişkilerinden bahsedilmiştir. İki Taraf Arasında Savaş Öncesi İlişkiler başlığını taşıyan birinci bölümde Memlük-Dulkadıroğulları-Osmanlı ilişkileri, Memlük-Karamanoğulları-Osmanlı İlişkileri, Memlük-Ramazanoğulları-Osmanlı ilişkileri ve Akkoyunlu Devleti sebebiyle iki devlet arasındaki dayanışmadan bahsedilmiştir. Ayrıca Cem Sultan meselesi, diplomatik krizler, Fatih Sultan Mehmed'in İslam dünyasına hakim olma politikası ve ekonomik sebepler üzerinde durulmuştur. Memlük-Osmanlı Arasındaki Savaşlar başlığını taşıyan ikinci bölümde, Memlük Devleti ile Osmanlı Devleti arasında Çukurova bölgesinde meydana gelen beş yılı aşkın süren savaşlara ve neticesinde gerçekleşen barış antlaşmasına değinilmiştir. Uğur YILMAZ M.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü

By this thesis named Mamluks-Ottomans relations in the period of Qayitbay (1468-1496) it is aimed to research the politic relations between two Muslim states and what are the causes which lead The Mamluks to destroying. This thesis consists of one introduction and two chapters. İn the introduction it is mentioned from sources used, brief history of Mamluks and the relations between Mamluks-Ottomans from beginning to Qayitbay's period. İn the first chapter named The Relations Between Two Sides Before The War it is mentioned about the relations of Mamluks-Dulkadir-Ottomans, Mamluks-Karamans-Ottomans, Mamluks-Ramazan-Ottomans and solidarity between two states because of Akkoyunlu state. On the other hand it is dwelled upon Cem Sultan crisis, diplomatic crisis, the sovereignity policy of the Fatih Sultan Mehmet upon the Muslim world and economic crisis. İn the second chapter named The wars between Mamluks and Ottomans it is mentioned about the wars occurred in the Çukurova between Mamluks and Ottomans more than five years and signed peace pact after these wars.
Keywords: Osmanlı Devleti_Dış İlişkiler_Memlük Devleti; Türkiye_Tarih_Osmanlı İmparatorluğu