OECD ülkelerinde ekonomik büyümeye etki eden faktörlerin panel veri ile analizi - Erkol, Kübra (My University, 2023)
Ekonomik büyüme tüm ülkelerin bir dinamik yakalamaya çalışıp ortak paydada buluştukları bir amaçtır. Ekonomik büyüme hedefinin sağlanması için ekonomik büyümeye etki eden faktörler, ekonomik büyüme için uygulanacak politikalar için önem arz etmektedir. Klasik büyüme modelleri, dışsal büyüme modelleri, içsel büyüme modelleri olarak ekonomik büyüme modelleri mevcuttur. İçsel büyüme modellerinde teknolojinin içsel bir değişken olarak alınması, inovasyon, AR – GE harcamaları, ticaret değişkenleri ve ekonomik büyüme ilişkisi çeşitli ülkeler ve zaman dilimlerinde literatürde araştırılmaktadır. Bu çalışmada literatürdeki çalışmalardan garklı olarak, içsel büyüme modellerine gezegensel baskılanmış insani gelişmişlik endeksinin etkisi dahil edilerek ekonomik büyüme panel veri analizi ile tahmin edilmiştir. 2008 – 2014 yılları arasında 10 adet OECD ülkesinin (Avusturya, Kanada, Fransa, Almanya, Japonya, Meksika, İspanya, Türkiye, İngiltere ve Amerika) kişi başına gelir seviyesini etkileyen faktörler içsel büyüme modeli yaklaşımıyla panel veri yöntemi ile incelenmiştir. Analiz sonucunda ekonomik büyüme, AR – GE harcamaları, inovasyon, ticaret, insanı gelişmişlik endeksi ve teknoloji ihracatı arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir.

Economic growth is a goal that all countries try to catch a dynamic and meet on a common ground. In order to achieve the economic growth target, the factors affecting economic growth are important for the policies to be applied for economic growth. There are economic growth models such as classical growth models, exogenous growth models, and endogenous growth models. Taking technology as an endogenous variable in endogenous growth models, the relationship between innovation, R&D expenditures, trade variables and economic growth are investigated in the literature in various countries and time periods. In this study, unlike the studies in the literature, economic growth was estimated by panel data analysis by including the effect of the planetary suppressed human development index on endogenous growth models. The factors affecting the per capita income level of 10 OECD countries (Austria, Canada, France, Germany, Japan, Mexico, Spain, Turkey, England and America) between 2008 and 2014 were examined with the panel data method with the endogenous growth model approach. As a result of the analysis, it has been determined that there is a positive relationship between economic growth, R&D expenditures, innovation, trade, human development index and technology exports.
Analysis of factors affecting economic growth in OECD countries with panel data
Keywords: Economic development; Economic growth; Ekonomik büyüme; Ekonomik gelişim; Ekonomik kalkınma; Human Development Index; İnsani Gelişme Endeksi; OECD countries; OECD ülkeleri; Panel Data Analysis; Panel Veri Analizi Economic Growth