Sucul organizmalarda çevresel şartlara karşı geliştirilen oksidatif stres mekanizmaları ve adaptif yanıtlar - KAYHAN, Figen Esin; Güllü, KAYMAK; Cansu, AKBULUT; ESMER, Harika Eylül; YÖN, Nazan Deniz (My University, 2014)
Sucul ekosistemlerdeki kirlilik, ciddi ve artan bir problemdir. Endüstriyel, tarımsal ve ticari kimyasalların yüksek oranda sucul çevreye deşarj edilmesi sucul canlılarda çeşitli zararlı etkilere neden olur. Biyolojik sistemlerde oksidatif stres, reaktif oksijen türlerini (ROT) artırarak veya antioksidan savunma sistemlerine hasar vererek oluşur. Balıklardaki oksidatif stresin neden olduğu biyokimyasal ve fizyolojik hasarlar, stresin şiddetine, mekanizmasına ve antioksidan enzim aktivitesine bağlıdır. Bu derlemede, sucul organizmaların çevresel şartlara karşı geliştirdikleri oksidatif stres ve adaptif yanıtların incelendiği çalışmalar ele alınmıştır.
Keywords: Oksidatif Stres, Sucul Organizmalar, Çevre Kirliliği