İl Özel İdarelerinde iç denetim ve iç kontrol - Işık, Nurgül (My University, 2011)
İL ÖZEL İDARELERİNDE İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL Son yıllarda ardı ardına yaşanan küresel krizler ve kamu kesiminde yapılan köklü değişiklikler sonucu ortaya çıkan yeni kamu yönetimi anlayışının bir gereği olarak kamu ekonomisinin yerini piyasa ekonomisi, merkeziyetçi yapının yerini de daha adem-i merkeziyetçi bir yönetim anlayışı almış ve kamu yönetiminde şeffahk, hesap verilebilirlik, etkinlik, verimlilik, ekonomiklik, stratejik planlama, performans yönetimi ve denetimi gibi ilkeler önem kazanmıştır, İç Denerim ve İç Kontrol, küreselleşme ve yerelleşme ile yetki, görev ve soramluluklan arttınlan il özel idareleri için vazgeçilmez bir yönetim ilkesi olma konumunu güçlendinniştir,. Bu bağlamda il özel idarelerinde; iç denetçileri iç denetim faaliyetlerinden, üst yöneticiler ise malî yönetim ve iç kontrol sisteminin işleyişinden sorumlu tutulmuşlardır. İç denetim ve iç kontrol uygulamalan faaliyete geçirilmiş ve sistemli bir şekilde raporlama, iyileştirme çalışmalarına başlanmıştır. Key Words: Internal Audit, Internal Control, Special Provincial Administration

INTERNAL AUDIT AND INTERNAL CONTROL IN SPECIAL PRIVINCIAL ADMINISTRATIONS By force of the new public concept arising from the radical changes made in public sector and the global crises experienced recently one after the other, the public economy has been replaced by the market economy and the centralist structure has been replaced by a more decentralist administration concept and the principles in public administrations such as transparency, accountability, effectiveness, efficiency, economy, performance management and inspection have gained importance, Internal Inspection and Internal Control have been fortified in order to be in a position of inevitable for the special provincial administrations whose authority and the responsibilities have been increased with globalization and localization. In this respect, in special provincial administrations; the internal inspectors are held responsible from the internal inspection activities and the senior management is held responsible from financial management and internal control system operation. Internal A and Internal Control applications have been activated and the reporting and the improving studies have been started in a systematic way.
Keywords: İç Denetim; İç Kontrol