CNC tornalamada vorteks tüplü soğutma sistemi performansının incelenmesi - Yüksel, Semih (My University, 2014)
İş parçası üzerinden talaş kaldırma esnasında kesme kuvvetlerini oluşturmak için kullanılan enerjinin tamamına yakını ısıya dönüşür. Bu sebeple kesme bölgesinde oluşan ısı, talaş kaldırma işleminde önemli bir faktör olup, takım performansı ve iş parçası kalitesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Dolayısıyla kesme esnasında meydana gelen sıcaklığın kontrol altına alınması kesme performansı ve ürün kalitesini artırmada önemli bir faktördür. Aynı zamanda günümüzde kullanılan geleneksel soğutma yöntemlerinin çevreye ve insan sağlığına verdiği zararlar herkesçe bilinmektedir. Kesme sıvılarının kullanılmasında, soğuma performansına sağlamış olduğu faydalara rağmen, çevresel etkileri ve üretim maliyetlerindeki artışlarından dolayı da endişe vermektedir. Bu sebeplerden ötürü bizi farklı soğutma yöntemlerine olan arayışlarımızı giderek artırmaktadır. Bu farklı soğutma yöntemlerinden biride vorteks tüpü ile soğutmadır. Vorteks tüplerin verimi, geleneksel soğutma sistemlerine göre oldukça düşük olmasına rağmen, ilk yatırım maliyetlerinin düşük olması ve gecikmesiz olarak rejime girmesi bazı uygulamalar için vorteks tüplerinin kullanımını ön plana çıkarmaktadır. Yapılan bu çalışmada geleneksel soğutma yöntemlerine bir alternatif olan vorteks tüplü soğutma sistemini, tornalama uygulamalarında kullanılmış ve soğutma performansı incelenmiştir. Çalışmada farklı kesme parametreleri ve Vorteks tüpünden elde edilen farklı soğutma sıcaklıkları ile işleme sonunda oluşan sonuçlar kıyaslanmıştır. Bu çalışmada kesme kuvvetleri, oluşan sıcaklıklar ve yüzey kaliteleri analiz edilmiştir. Yapılan bu tez çalışmasında çevreye en az zarar veren, kesme performansı ürün kalitesini iyileştirici tornalama şartları optimize edilmiştir. Vorteks tüplü soğutma sistemi, Alternatif soğutma sistemleri, Kesici takımlarda kullanılan soğutma sistemleri Mayıs 2014Semih Yüksel

During the machining on work piece, almost all of this energy converted to heat for create to shear stress. Therefore the heat which generated in cutting zone, has a great importance in terms of performance and quality of the workpiece in machining process. so, controlling the heat generated from cutting process is an important factor in improving the quality of the product and performance of the cutting. Beside this, we all know the damage given by the currently used traditional cooling systems on environment and human health. Although, the usage of the cutting liquids contributes to the cooling performance, it increases the cost of production and has really poor impact on environment.Due to these reasons, our need of finding out different cooling techniques gradually increases. Especially the studies on sustainable manufacturing are increased in recent years. One of these cooling methods is the one with vortex tube.Inthis study vortex tube used cooling system would be used in turning applications and cooling performance of it is analyzed. Also, the impacts of this method on the quality of the product would experimentally is researched. The differences between the results arises out of the vortex tube used cooling systems and the results arises out of other type of cooling systems are compared by pegging the cutting parameters. Result of this study all generated cutting forces, heat and quality of product is analyzed.In this study it is realised that optimizing the turning conditions in which it damages least to the environment, has highest cutting performance and quality of product. Vortex tube cooling system,Alternative cooling system,Turning cooling sytem May 2014Semih Yüksel
Keywords: Alternatif Soğutma Sistemi; Kesici Takımlarda Kullanılan Soğutma Sistemleri; Makine Eğitimi; Soğutma Sistemi; Vorteks Tüplü Soğutma Sistemi