İsmail Hakkı Bursevi’nin tuhfe-i haseki’sinin birinci bölümü (metin ve tahlil) - Cengiz, Muammer (My University, 2007)
Tuhfe-i Hasekiye, smâil Hakkı Bursevî tarafından kaleme alınmıs ve 15 Cemâziyelâhir 1134/ 1722’de tamamlanmıstır. Bursevî’nin en hacimli eserlerindendir. Bursevî eserini III.Ahmed’in sarayında serhasekiyân olan Tûbâzâde Mehmed Aga’ya ithâfen yazmıstır. Eserin son üçte birlik kısmı ile ilgili hsan Kara tarafından hazırlanmıstır. Osmanlı müesseseleri ile ilgili bölüm Ziyâ Kazıcı tarafından bir makalede ele alınarak ilgili bölüm bâzı kısaltmalarla ve kısmî bir sadelestirme ile nesredilmistir. Bu çalısmada Tuhfe-i Hasekiye metninin birinci bölümünün transkripsiyonu gerçeklestirilmis, Arapça ve Farsça kısımlar tercüme edilmis ve eserde yer alan tasavvufî konu ve kavramlar incelenmeye çalısılmıstır. Bizim tahlil alanımızı kapsayan bölümde kelime-i tevhîdin (Lâ ilâhe illallah) ve Muhammedü’r-rasûlüllâh’ın tasavvufî serhi yapılmakta ve peygamberimizin soyu ( Abdullah, Abdülmuttalib, Hâsim) ele alınmaktadır.

Tuhfe-i Hasekiye was written during the Cemâziyelahir 1134/ 1722, by Ismâil Hakkı Bursevi. The study, is one of the most popular and large volumed of Bursevi’s. The study was writen according to Tûbâzâde Mehmed Aga who worked in palace of III.Ahmed. The trinity part of the study has been prepeared as a master thethies by Ihsan Kara. The part about “Ottoman Institutions” was published as an article by Ziya Kazıcı. This study covers, just first part of Tuhfe-i Hasekiye translation to Arabic and Persian and tried to research the topics and concepts of mysticism. On my study, I cover Bursevi’s mystical words explanation like (Lâ ilâhe illallah) ve Muhammedü’r-rasûlüllâh and the profits deduce the profits descent (from family background Abdullah, Abdülmuttalib, Hâsim).
Keywords: İslam Dini; Tasavvuf