Eyüp-Kaşgari dergahı ve kültür tarihindeki yeri - Çetin, Nuran (My University, 2004)
Adı ve Soyadı:: Nuran Çetin lahiyat Tasavvuf Prof. Dr. H. Kâmil Yılmaz Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans- 2004 garî Dergâhı ve Kültür Tarihindeki Yeri

KÂŞGARÎ DERGÂHI VE KÜLTÜR TARİHİNDEKİ YERİ Günümüzde ve gelecekte planladığımız başarıya ulaşmak istiyorsak, geçmişi iyi tanımalıyız. Bunun için özellikle medeniyet tarihimizde var olan dînî, siyâsî, ilmî, içtimâî meseleleri o dönemin içinde bulunduğu koşuları da dikkate alarak incelemek gerekir. Birçok sahada önemli gelişmelerin yaşandığı XVIII. yüzyılda kurulan Kâşgarî Dergâhı insana hizmet noktasında dînî, ahlâkî, mânevî yönden toplumda etkili olmuştur. İki asrı aşkın bir geçmişe sahip olması ile de tarihi bir önemi vardır. Bunun yanında İstanbul'da Nakşbendiliğin yayılmasında etkili olan tarîkat merkezlerinden biridir. Ayrıca ilk şeyhinin Doğu Türkistan kökenli olması hasebiyle tekkede Orta Asya'ya âid Türk kültür ve geleneklerinin yaşatılmış olması bakımından da önem arz temektedir. Bu çalışma ile Türk toplumunun mânevî yapısının iyi analiz edilebilmesi hedeflenmiştir. Bunun için, tarihte önemli işlevler üstlenen müesseslerden biri olan Kâşgarî Tekkesi, günümüze intikal eden bilgiler ışığında genel hatlarıyla tanınmaya çalışılmıştır. GENERAL INFORMATİON Name and Surname: Nuran Çetin Department: Theology Program: Sufism Supervisor: Prof. Dr. H. Kâmil Yılmaz Degree and Date: Master- 2004 Kashgari Dervish Lodge and Its Place in Tukish Culture ABSTRACT KASHGARI DERVISH LODGE AND ITS PLACE IN TUKISH CULTURE We have to know the past well if we want to achieve the success we are planning for the future and the future. In order to do this we have to study the religious, political, scientific and economical issues, particularly those existing in the history of our civilization, by taking the conditions of those times into consideration Established in the 18.th century, when many important developments occured, Kashgari Dervish Lodge had been influential for the community from the aspects of religion morality and spiritualism. It has also an historical value since its origination two centuries ago. Furthermore, it was one of the most efficient centers of Sufism in spreading out the religious Naqshibendi order. It has added importance in serving the Central Asian Turkish culture and tradition since the first sheikh of the lodge originated from Eastern Turkistan. This paper aims to througly analyze the spiritual aspect of Turkish nation. For this, Kashgari Derwish Lodge one of the establishments which undertook important functions in history, is introduced generally with the knowledge and information inherited from the past.
Keywords: Akâid ve Kelâm; Din; İslam Dini; Tasavvuf