Otomotiv yan sanayinin rekabet gücü analizi : Almanya ve Türkiye örneği - Acar, Ekin (My University, 2024)
Otomotiv ana ve yan sanayi, günümüzde Türkiye imalat sanayinin lokomotif sektörlerindendir. Sektör, Türkiye'nin ihracatında ilk sırada yer almaktadır. Bunun yanı sıra ithalatında da büyük bir paya sahiptir. Günümüzde sektörde gelinen noktaya bakıldığında otomotiv sektörü ülke ekonomisinin büyük bir kısmını kapsamaktadır. Özellikle yedek parça üretimi alanında oldukça büyük oranda ihracata sahiptir. Ağırlıklı olarak Avrupa Birliği ülkeleri ile ticari ilişkiler sürdürülmekle birlikte diğer ülkelerle de ihracatı artırıcı politikalar izlenmektedir. Günümüzde otomotiv sektöründe yaşanan teknolojik gelişmeler piyasadaki arz ve taleplerin değişmesini de beraberinde getirmiştir. Otomotiv yan sanayi alanında güçlü konumda olan Türkiye’nin gelişmelere ayak uydurması, ilgili yatırımlara ve AR-GE çalışmalarına ağırlık vermesi sektördeki konumunun sürekliliğini sağlaması açısından oldukça önemlidir. Yaşanan teknolojik gelişmelerin başında ise elektrikli araçların üretilip piyasaya sunulması gelmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'nin otomotiv yan sanayisinin rekabet gücünün Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler Yaklaşımı’na göre analiz edilip, yan sanayi ürünlerinin ihracatının incelenmesi, avantajlı ve dezavantajlı durumların değerlendirilip güncel teknolojik gelişmelere uyum sağlanması için öneri geliştirilmesidir. Bu araştırma yapılırken yan sanayi ile ilişkili 12 ürün grubuna ait 2001-2022 yılları arasındaki Almanya ve Türkiye ile ilgili veriler ulusal ve uluslararası kaynaklardan elde edilip yorumlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, Türkiye’nin otomotiv yan sanayi alanında rekabetçi bir potansiyele sahip olduğu görülmektedir. Elektrikli araç piyasasında da bu potansiyelini sürdürebilmesi için mevcut yan sanayi üretim hatlarını elektrikli araçların üretimine entegre edecek ARGE ve sermaye yatırımlarını gerçekleştirmelidir. Özellikle batarya üretimi ve yazılım alanlarına ağırlık verilerek fark yaratıcı adımlar atılmalıdır.

Automotive main and sub-industry is one of the locomotive sectors of the Turkish manufacturing industry today. The sector ranks first in Turkey's exports. It also has a large share in imports. Considering the point reached in the sector today, the automotive sector covers a large part of the country's economy. Especially in the field of spare parts production, it has a very large export volume. Although commercial relations are mainly maintained with the European Union countries, policies to increase exports with other countries are also followed. Today, technological developments in the automotive sector have brought changes in the supply and demand balance in the market. It is very important for Turkey, which has a strong position in the automotive supplier industry, to keep up with the developments and to focus on related investments and R&D studies in order to ensure the continuity of its position in the sector. One of the most important technological developments is the production and placing of electric vehicles on the market. The main objective of this study is to analyse the competitiveness of Turkey's automotive supplier industry according to the Revealed Comparative Advantage Approach, to examine the exports of supplier industry products, to evaluate the advantageous and disadvantageous situations and to develop suggestions to adapt to current technological developments. While conducting this research, data on Germany and Turkey for the period 2001-2022 for 12 product groups related to the sub-industry were obtained from national and international sources and interpreted. According to the results obtained, it is seen that Turkey has a competitive potential in the automotive supply industry. In order to maintain this potential in the electric vehicle market, it should make R&D and capital investments to integrate the existing sub-industry production lines into the production of electric vehicles. Especially by focusing on battery production and software areas, steps should be taken to make a difference.
Competitiveness analysis of automotive sub-industry : The case of Germany and Turkey
Keywords: Almanya; Automotive industry; Batarya Automotive; Battery; Competition; Electric Vehicles; Elektrikli Araçlar; Export; Germany; İhracat; Otomotiv; Otomotiv sektörü; Rekabet; Supply Industry; Türkiye; Yan Sanayi