Satıcının ayıptan doğan sorumluluğunda alıcının dönme hakkının sınırları - Güngör, Reşit (My University, 2019)
Satıcı tarafından kendisine teslim edilen malın ayıplı olması durumunda alıcı çeşitli haklara sahiptir. Bu haklar TBK m.227 de sözleşmeden dönme, ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme, ücretsiz onarım isteme ve ayıplı satılanın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteme şeklinde düzenlenmiştir. Alıcıya tanınan seçimlik haklardan biri olan sözleşmeden dönme hakkı satıcı aleyhine doğurduğu ağır sonuçlar sebebiyle hem hukukumuzda hem de mukayeseli hukukta çeşitli sınırlamalara tabi tutulmuştur. Çalışmamızda hukukumuzda dönme hakkının tabi olduğu sınırlamaları düzenleyen TBK m.227 f.3, f.4, m.228 ve m.230’a değinilmiştir. Birinci bölümünde genel olarak satıcının ayıptan doğan sorumluluğunun şartlarına değinilmiştir. İkinci bölümde ise öncelikle kısaca seçim hakkına değinilmiş olup daha sonra ise dönme hakkının özellikleri ve TBK m.227 f.3 ve f.4’te yer alan sınırlamalar işlenmiştir. Üçüncü bölümde iade imkânsızlığının dönme hakkının kullanımına olan etkisini düzenleyen TBK m.228 hükmü, dördüncü bölümde ise aynı sözleşmenin konusunu oluşturan birden fazla maldan bir kısmının ayıplı olması durumunu düzenleyen TBK m.230 hükmü incelenmiştir.

In case of the goods delivered by the saller’s are defective, the buyer has various rights. These rights are regulated in article 227 of the Turkish Code of Obligations, such as avoidance of contract, to demand a discount at the rate of sale, to demand free repair and to demand replacement of the defective goods with a similar one. The right of avoidance of contract, which is one of the optional rights granted to the buyer, has been subject to various limitations both in our law and in comparative law due the heavy consequences it has brought against the seller. In this title, referred to the article 227 sub-article 3-4, article 228 and article 230 which regulates the restrictions of the right of avoidance in our law. In the first part, in general refferred to the conditions of saler’s liability in defective performance. In the second part, firstly refferred to the right of vote and then the characteristics of the rights of avoidance and the limitations in article 227 sub-article 3-4 of the Turkish Code of Obligations are explained. In the third part, the provision of article 228 of Turkish Code of Obligations regulating the effect of the impossibility of return on the usage of the right of avoidance is examined. In the fourth part, the provision of article 230 of the Turkish Code of Obligations, which regulate the fact that same of the multiple goods constituting the subject of the same contract is defective, is examined.
Keywords: Ayıptan Sorumluluk; Dönme Hakkı; Eşya hukuku; Hukuk; Law; Limitations Of Avoidance Of Contract; Sözleşmeden Dönmenin Sınırları Responsibility For The Defect; The Right Of Avoidance; Things (Law)