Moringa oleifera’nın valproik asit verilen sıçanlarda tükürük bezleri üzerine olası koruyucu etkisinin incelenmesi - Çergel, Eda (My University, 2023)
Tezin başlığı : Moringa oleifera’nın valproik asit verilen --sıçanlarda tükürük bezleri üzerine olası koruyucu etkisinin incelenmesi Amaç: Bu çalışmada, M. oleifera ekstresinin valproik asit verilen Sprague Dawley sıçanlarında tükürük bezi üzerine olası koruyucu etkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Sprague Dawley dişi sıçanları; kontrol grubu (%0,9 g’lık NaCl verilen), kontrol + moringa grubu (0,3 g/ kg/ gün dozunda %70’lik etanollü Moringa oleifera ekstresi verilen), valproik asit grubu (0,5 g/ kg/ gün valproik asit verilen) ve valproik asit + moringa grubu (benzer dozlarda valproik asit ve Moringa oleifera ekstresi verilen) olmak üzere dört gruba ayrıldı. On altıncı günde aç bırakılan sıçanlar anestezi altında sakrifiye edildi. Parotis, submandibular ve sublingual tükürük bezleri alınarak %0,9 g’lık NaCl ile homojenize edildi ve deney gününe kadar -78 oC’de saklandı. Tüm tükürük bezlerinde çeşitli biyokimyasal antioksidan ve oksidan parametreler tayin edildi. Bulgular: Valproik asit verilen tüm tükürük bezlerinde glutatyon, glutatyon-S- transferaz, süperoksit dismutaz değerleri kontrol grubu sıçanlarına göre anlamlı olarak azaldı. Total antioksidan kapasite ise sadece parotis ve sublingual tükürük bezlerinde azaldı, submandibular bezde anlamlı olarak değişmedi. Lipid peroksidasyon, siyalik asit, nitrik oksit değerleri ise valproik asit verilen grupta kontrol grubuna göre anlamlı olarak arttı. Total oksidan kapasite ise sublingual bezde değişmedi ancak diğer dokularda anlamlı derecede arttı. Katalaz, doku faktörü aktivitesi ve total protein değerlerinde ise kontrol grubu ve valproik asit verilen grupta anlamlı olarak değişmedi. Moringa oleifera ekstresinin valproik asit grubuna uygulanması, çeşitli antioksidan ve terapötik özellikleri aracılığıyla valproik asidin neden olduğu değişen biyokimyasal parametreleri olumlu yönde etkiledi. Sonuç: Moringa oleifera ekstresi tükürük bezlerinde valproik aside bağlı oksidan hasarın gerilemesinde etkili oldu. Tükürük bezlerinde oksidan hasara karşı farklı tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesinde Moringa oleifera bitkisi alternatif olabilir. Moringa oleifera ekstresi, valproik asit, tükürük bezi, antioksidan-oksidan parametreler

Title of Thesis: Investigation of the possible protective effect of Moringa oleifera on salivary glands of valproic acid given rats Student Name, Surname: Eda ÇERGEL Supervisor Name: Prof.Dr. Ayşen YARAT Program Name: Nutrition and Biochemistry Objective: In this study, it was aimed to investigate the possible protective effects of M. oleifera extract on the salivary glands of valproic acid given Sprague Dawley rats. Material and Methods: Sprague Dawley female rats were divided into four groups as; control group (administered 0,9 g % NaCl), control + moringa group (administered 70% ethanol extract of M. oleifera 0,3 g/ kg/ day), valproic acid group (administered 0,5 g/ kg/ day valproic acid) and valproic acid + moringa group (administered similar doses of valproic acid and M. oleifera extract). On the 16th day, fasted rats were sacrificed under anesthesia. Parotis, submandibular and sublingual salivary glands were taken and homogenized with 0,9 g % NaCl and stored at -78 °C until the day of the experiment. Various biochemical antioxidant and oxidant parameters were determined in all salivary glands. Results: Glutathione, glutathione-S-transferase and superoxide dismutase values in all salivary glands given valproic acid were significantly decreased compared to control group rats. Total antioxidant capacity decreased only in parotis and sublingual salivary glands. It did not change significantly in the submandibular gland. Lipid peroxidation, sialic acid and nitric oxide values increased significantly in the valproic acid group compared to the control group. Total oxidant capacity did not change in the sublingual gland, but increased significantly in the others. Catalase, tissue factor activity and total protein values did not change significantly between groups. Moringa oleifera extract was found to correct these biochemical deteriorations caused by valproic acid through its various antioxidant and therapeutic properties. Conclusion: Moringa oleifera extract was effective in the regression of valproic acid- induced oxidant damage in salivary glands. Moringa oleifera plant may be an alternative for the development of different treatment approaches against oxidant damage in salivary glands. Key words: Moringa oleifera, valproic acid, salivary gland, antioxidant-oxidant parameters
Investigation of the possible protective effect of Moringa oleifera on salivary glands of valproic acid given rats
Keywords: Antioksidan-oksidan parametreler; Antioxidant-oxidant parameters; Moringa oleifera; Moringa oleifera ekstresi; Salivary gland; Tedavide kullanım; Therapeutic use; Tükürük bezi; Valproic acid; Valproik asit