Palyatif bakım ünitesinde yatan hastalara bakım veren hasta yakınlarının bakım verme yüklerinin belirlenmesi - Kocakafa, Gülçin Ekici (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışma, palyatif bakım ünitesinde yatan hastalara bakım veren bireylerin bakım verme yüklerini belirlemek amacıyla yapıldı.Gereç ve Yöntem: Araştırma,tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte bir çalışmadır. Verilerin toplanmasında bakım veren birey ve hastaya ilişkin bilgi formu ve “Bakım Verme Yükü Ölçeği” (Burden Interview) kullanıldı. Araştımanın evrenini Çekmece Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı palyatif bakım ünitesi bulunan sağlık tesisleri; örneklemi ise, Ocak 2017- Ocak 2018 tarihleri arasında bu ünitelerde yatan ve araştıma kriterlerini karşılayan 100 hasta yakını oluşturdu. Veriler; ortalama, yüzdelik, standart sapma ilişkili ve ilişkisiz ölçümlerde ortalama puanların karşılaştırılmasında t-testi, iki sayısal değişken arasındaki ilişkinin incelenmesinde korelasyon testi, ikiden fazla kategorik ile sonuçların ilişkisinin değerlendirilmesinde tek yönlü ANOVA testi kullanılarak analiz edildi. Tüm sonuçlar p<0.05 için anlamlı kabul edildi.Bulgular: Araştırma kapsamına alınan bakım verenlerin Bakım Verme Yükü Ölçeği’ne göre puan ortalaması 40.05±14.03 (12–75) olarak bulundu. Hastaya bakım verme sürelerinin artması, sosyal güvencelerinin olmaması, hasta dışında, evde bakımına ihtiyaç duyan kişi sayısının artması ile bakım verme sürecinde aile içi dinamiklerinin olumsuz etkilenmesi, hastanın kilosu artması durumlarıın bakım verme yükü ölçek puanının arttırdığı belirlendi.Sonuç: Bu konuda palyatif bakım ekibinin bakım veren aile bireylerinin problemleri için çözümlere desteği sunabilirler.

Determination of the Caregiving Burden of Family Members Caring for the Inpatients in Palliative Care UnitObjective: The aim of this study was to determine the relationship between the socio-demographic characteristics of caregivers and their burden of care.Material and Method: The research was carried out with the relatives of 100 patients who were hospitalized between January 2017 and January 2018 in health facilities with palliative care unit affiliated to Union of Istanbul Çekmece Public Hospitals. Data were collected using a questionnaire about the caregiver and the patient and the Burden Interview, which was adapted to Turkish by İnci and Erdem in 2006. Data were analyzed electronically; independent t-test was used to compare the mean scores in the mean, percentage, standard deviation-related and unrelated measurements, correlation test was used to examine the relationship between two numerical variables, and one-way ANOVA test was used to evaluate the relationship between more than two categorical variables and results. All results were considered significant for p <0,05.Results: The mean score of the caregivers included in the study was 40.05 ± 14.03 (12–75) according to the Burden Interview. Increased duration of patient care, lack of social security, increased number of people in need of home care outside the patient , negative effects of family dynamics during the caregiving process, increased weight of patient resulted in an increase in Burden Interview Score. Conclusion: In this regard, the palliative care team can provide solution support to the caregiving family members for their problems.
Keywords: bağımlı hasta; bakım; bakım yükü; burden; care; dependent patient; family caregivers; Hasta bakımı; hasta yakını; Health; Hemşirelik; nursing; Patient care; Sağlık