Teknoloji ve birey iletişiminde ergonomik paradigmalar - Esin, Metin (My University, 2020)
İçinde bulunduğumuz dijital çağda bireyler arası iletişim ve etkileşimin yoğunluğu gittikçe artmaktadır. İnternet ortamındaki iletişim ve etkileşimin bir sonucu olarak bireyler, farklı kültürleri daha yakından tanımaya, gündemlerini takip etmeye ve zamanla birbirlerine benzemeye başlamıştır. Küreselleşme kavramını güçlendiren bu durum, dilsel olarak da bireylerin ortak bir noktada buluşmalarına önayak olmuştur. İnternet ortamında bireyler farklı anadillere sahip olsalar da kullandıkları sembollerle, ikonlarla ve bunlar gibi göstergelerle ortak ve evrensel bir dille anlaşmaya başlamışlardır. Bireylerin internet ortamında kullandığı bu dil, teknoloji dilinin bir parçasıdır. Teknoloji, bireyler arası iletişimi sağlamakla birlikte teknoloji-insan iletişimini de kurmaktadır. Teknolojinin iletişim dili, görsel göstergelerden oluşmaktadır. Ergonomi, teknolojinin bireyle iletişim kurmasında köprü görevi görmektedir. Görsel göstergelerden oluşan teknoloji dilini, bireylerin anlamlandırması ve kullanması, ergonomik olarak bu göstergelerin tasarlanmasına bağlıdır. Bu çalışmada, teknoloji ve birey iletişiminde ergonominin rolü, ergonominin evrensel bir dil olduğu varsayımıyla incelenmiştir. Göstergebilimin ilkelerine dayanılarak yapılan akıllı telefon arayüzlerinin örnek incelemeleri ile ergonominin, birey-teknoloji iletişimindeki etkisi üzerine çıkarımlar yapılmıştır.

In the digital age we are in, the intensity of communication and interaction among individuals is increasing day by day. As a result of communication and interaction in the internet environment, individuals have started to get to know different cultures more closely, follow their agendas and resemble each other over time. This situation, which strengthened the concept of globalization, led individuals to meet at a common point linguistically. Although individuals have different languages in the internet environment, they have begun to deal with the symbols, icons and the indicators they use in a common and universal language. This language used by individuals on the internet is part of the language of technology. Technology provides communication between individuals as well as establishing technology-human communication. The communication language of technology consists of visual indicators. Ergonomics serves as a bridge for technology to communicate with individuals. The understanding and use of technology language, which consists of visual indicators, depends on the ergonomic design of these indicators. In this study, the role of ergonomics in technology and individual communication was examined with the assumption that ergonomics is a universal language. With the examinations of the smart phone interfaces based on the principles of semiotics, inferences were made on the effect of ergonomics on individualtechnology communication.
Keywords: Ergonomi; Ergonomics; Göstergebilim Communication; Halkla ilişkiler; İletişim; Public relations; Semiotics; Technology; Teknoloji