Güncel görsel müzik tasarımında grafik öğelerin müzik ile ilişkilendirilme biçimleri - Özkazanç, Zeynep (My University, 2013)
Türkiye’de uygulama alanı olarak büyük bir geçmişe sahip olmayan, dijital çağ sonrası VJ kültürüyle yaygınlığını kazanmış olan, görsel-işitsel(audio visual) tasarım alanına dahil olan görsel müziğin tanımlanmasından sonra sanat ve tasarım içindeki konumunun belirlenmesi gerekir. Başlangıçta, müziğin tanımı, müzikte anlamı sorgulamak ve görsel yapının özellikleri gibi konulara değinilerek, görsel müziğin oluşum şartları bazı sınırlandırmalar ve kriterlerle belirlenmiştir. Görsel müzik, olarak nitelendirebileceğimiz çalışmaları ortaya çıkartan birden çok fikir mevcuttur. Bunlardan kimisi bilimsel bulgulara dayanırken, kimisi sanatın misyonu ve konumunun sorgulanmasına dayanır. Bu etkide biçimlenmiş olan görsel müzik fikri, öncelikle renk orgları(color-organ) ile yapılan performanslarda karşımıza çıkmaktadır. Sinestezi fikrinin ve soyut resmin, sanat dünyasında önem kazanmasıyla, 20. Yüzyıl başlarında hızla çoğalan görsel müzik çalışmalarından bahsetmek gerekir. 1930’lardan sonra, özellikle yeni tekniklerin denenmesi ve canlı performansların artması ile görsel müzik popülerleşmiştir. Bilgisayarın bu alanda kullanımı, görsel açıdan yeni yaklaşımlar yaratırken yeni ilişkilendirme metotlarını ve deneysel süreçleri de beraberinde getirmiştir. Güncel olarak seçilen bazı işler üzerinden analiz ve karşılaştırma odaklı bir çalışma üzerine gidildiğinde, çoğu ilişkilendirme biçiminin, tarihsel referanslarını bulmak mümkündür. Görsel müzik alanı, bu açıdan geçmişle eklemlenen bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda bu ilişkilendirme biçimlerinin hiçbirinin bir ötekine karşı -görsel ve müziği bir bütün olarak yeniden ortaya çıkarmak amaçlandığı takdirde- üstün olduğu söylenemez. Bu ilişkiyi kuracak olan mekanizma da, inisiyatif alarak sonuçta bütünlük amacı güden tasarımcının kendisidir. rsel müzik, soyut grafik, sinestezi, senkronizasyon, müzikal analoji, anlatımcı olmayan sanat

After defining visual music as an audio-visual design discipline, that is new and became expansive with VJ culture in digital age in Turkey, the mandatory subject is to set the position of visual music in art and design culture. As a starting point, by taking up the subjects such as definition of music, meaning in music and the charactheristics if the visual form, the limitations and criterias for the existential conditions of visual music are identified. There are several ideas form the works qualified as visual music. Some are grounded on scientific discoveries some are grounded on the questions about mission and position of art. Visual music idea which is formed by these subjects, has first taken place with the color organ performances. Consequenting the rise of idea of synaesthesia and abstract forms in art, it’s mandatory to mention about the increasing visual music works at the begining of the 20th century. Visual music became popular after 1930’s through the new technical developments and live performances. Use of computer in this area, brought on new associations between sound and visuals, experimental processes and changes about the visual imagery. Most of the contemporary visual music works have references in history by their associations between music and visuals. In this regard, visual music area has a structure jointed its history. On the other hand none of these association methods rule the other one when the wholeness between music and visuals is respected. The mechanism designs the associations, is the designer who takes the responsibility for the aim of wholeness. sual music, abstract graphics, synaesthesia, synchronization, musical analogy non-narrative art
Keywords: Görsel Müzik; Grafik; Soyut Grafik