Kafkazade Fa’izi Leyli vü Mecnun (tenkitli metin-inceleme) - Büyüker, Nilgün (My University, 2011)
“Ķāfzāde Fā¢iżí [ö. 1622]: Leylí vü Mecnūn: Tenkitli Metin-İnceleme” ismini taşıyan bu çalışmada, on yedinci yüzyıl şairlerinden Ķāfzāde Fā¢iżí’nin hayatına ve sanatına dair bilgiler toplanarak değerlendirilmiş, “Leylí vü Mecnūn” mesnevisinin tenkitli metni hazırlanmış ve bu metin esas alınarak eser üzerinde şekil-muhteva incelemesi gerçekleştirilmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde şairin hayatı, eserleri ve sanatı üzerinde durulmuş; ikinci bölümde eser şekil, dil ve üslup, muhteva bakımından tetkik edilmeye çalışılmış; üçüncü bölümde ise eserin on nüshası karşılaştırılarak tenkitli metni ortaya konulmuştur.

“Ķāfzāde Fā¢iżí [fa. 1622]: The Maśnaví of Leylí vu Majnūn: Criticized Text-Analysis” named in this study, life and art of the seventeenth-century poets Ķāfzāde Fā¢iżí’s the masnavi of “Leylí vu Majnūn” critical to put forth information about the text and this text was prepared on the basis of the shape-contained review of work realized. The study consists of three parts: The first part of the poet’s life, works and focuses on the art of the second chapter, figure work, language and style, tried to examine in terms of content, the third part of the work on the copy of the text were determined by comparing the critical.
Keywords: Türk Dili; Türk Şiiri