20. yy.’dan günümüze kadın mayo (yüzme giysisi) tasarımlarındaki hızlı değişimin incelenmesi - Genç, Şenel (My University, 2023)
Mayo son yüzyıllarda adından sıkça bahsedilen bir giysi gurubudur; tekstil sektörü ve teknolojik gelişmelere paralel olarak geliştirilen yeni kumaşlar ve elastik lifler sayesinde formu ve kullanım alanı belirginleşmiş ve modern mayo insanların vazgeçilmez bir giysisi haline gelmiştir. Mayoyu basit manada bir su giysisi veya yüzme giysisi olarak adlandırabiliriz. Buna karşın mayo, günümüz giysi modasında birçok alanda ve farklı formlarda karşımıza çıkmaktadır. Mayo temel kullanım alanı dışında özellikle bazı sosyo ekonomik toplumlarda farklı ve özel olmanın, dolayısı ile zenginliğin, seksi gözükmenin, sportif olmanın ve hatta dini inanışları yansıtmanın bir ifade aracı olmuştur. Tüm bu olguların mayo tasarımlarını görsel ve işlevsel olarak etkilediğini ifade edebiliriz. 20. yüzyıldan günümüze kadın mayo tasarımlarındaki hızlı değişimi inceleyen bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır. altında sunulmuş ve bu bölümünde konu ile ilgili genel bir açıklama yapılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde kadın mayolarının geçmişten günümüze geçirmiş olduğu tarihsel süreç incelenmiştir. Günümüzde mayo olarak adlandırdığımız giysilere geçmişte ne zaman, neden, ne tür kumaşlardan ve hangi formlarda ihtiyaç duyulduğu araştırılmıştır. Bu bölümde özellikle 20. yüzyıldaki gelişmelere daha geniş yer verilmiştir. 20. Yüzyıl on yıllık dönemler halinde incelenmiş ve her on yıllık dönemin en belirgin mayo formlarının çizimleri hazırlanmıştır. Üçüncü bölümde sanat ve tasarım arasındaki etkileşimden yola çıkarak, sanat akımlarının kadın mayo tasarımları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Özellikle desen, renk ve biçim gibi tasarım öğelerinde sanat akımları ile mayo tasarımları arasında bir etkileşim olduğu ifade edilmiş ve bu durum çeşitli görsellerle desteklenmiştir. Dördüncü bölümde günümüzde kullanılan belli başlı mayo formları kullanım alanları ve biçimlerine göre sınıflandırılmıştır. Beşinci bölümde günümüzde kullanılan mayoların kumaş, malzeme ve dikiş özellikleri gibi teknik özelliklerine yer verilmiştir. Bu çalışmanın son bölümünde geri dönüştürülmüş polyamidden üretilen kumaşlar kullanılarak doğa dostu bir mayo koleksiyonu tasarlanmış ve bu koleksiyondaki tasarımların uygulamalarına yer verilmiştir. Sonuç olarak özellikle son yıllarda yaşadığımız covid 19 salgını ve etkileri de düşünülerek doğaya atılmış plastiklerin geri dönüştürülmesi ve tekrar tasarlanıp yeni ürün olarak tüketicilere sunulması ele alınmıştır. Bu bağlamda tüketicilerin yeni ürün kullanma arzu ve ihtiyacı giderilirken, doğaya atılan plastik atıkların dönüşümüne katkıda bulunulabileceği iddiası üzerinde durulmuştur. Bu iddiayı kanıtlamak amacı ile gerçekleştirilen koleksiyon ile geri dönüşümlü kumaşlardan oldukça estetik, konforlu, farklı kullanım alanlarına ve güncel modaya uygun mayo tasarımları yapılabileceği öngörüsü ile tez tamamlanmıştır.

Swimwear is a clothing group that has been mentioned frequently in the last few centuries. Thanks to the new fabrics and elastic fibers developed in parallel with the textile sector, as well as technological developments, their shape and area of use became ever larger. Thus, modern swimwear has become an indispensable item of clothing for people. We can simply refer to the swimsuit as a water suit or a flotation suit. On the other hand, swimsuits appear in many areas and in different shapes in today's clothing fashion. Aside from its basic use, swimwear has become a means of expression to stand out from the crowd, emphasize one's wealth, look sexy, be athletic, or even reflect one's religious beliefs. Especially oriental people have such a form of expression. We can see that all of these phenomena influence the design of swimwear visually and functionally. This six-chapter study examines the rapid change in women's swimwear from the 20th century to the present day. The first part is presented under the title Introduction and is explained in general in this part. The second part of the study looks into the historical process of women's swimwear from the past to the present. Research was carried out into when, why, what fabrics and in what forms the clothes we call bathing suits were used in the past. This section focuses primarily on developments in the 20th century. The 20th century was examined over ten-year periods, with the characteristics of bathing suit shapes recorded every decade. The third part examines the effects of art movements on the design of women's swimwear based on the interaction between art and design. It was found that there is an interaction between art movements and swimwear designs, particularly in design elements such as pattern, color and shape, which is supported by various visuals. In the fourth chapter, the most important types of swimwear used today are arranged according to their areas of use and shapes. In the fifth section, technical characteristics such as fabric, material and sewing properties of the swimsuits used today are given. In the last part of this study, an environmentally friendly swimwear collection was designed using fabrics made from recycled polyamide and the applications of the designs of this collection were included. As a result, especially taking into account the Covid-19 epidemic and its effects that we have experienced in recent years, the recycling of plastics thrown into nature is being discussed, redesigned and presented to consumers as a new product. In this context, not only the desire and need of consumers for new products is taken into account, but also the claim that they can contribute to the recycling of plastic waste thrown into nature. This collection serves to justify that claim. For this purpose, the thesis was concluded with the prediction that very aesthetic and comfortable swimwear designs can be made from recycled materials, which are ideal for different areas of application and current fashion.
Ladies' swimsuits from the 20th century to this day (swimwear) an investigation of the quick change in design
Keywords: Art; Bikini; Bikini Textile; Design; Fashion design; Mayo; Moda tasarımı; Sanat; Swimwear; Tasarım; Tekstil; Tekstil tasarımı; Textile design