Kişisel verilerin korunması çerçevesinde verileri yok etmeme suçu (TCK m. 138) - Parlak, Büşra Nur (My University, 2021)
Kişisel Verilerin Korunması Çerçevesinde Verileri Yok Etmeme Suçu (TCK m. 138) başlıklı tezimiz toplamda iki bölümden oluşmakta olup, birinci bölümde ilk olarak kişisel verinin tanımı doktrin ve içtihatlarla beraber incelenerek kişisel verinin unsurlarının neler olduğuna değinilmiştir. Akabinde kişisel verilerin korunmasının hukuki niteliği üzerine yapılan tartışmalar detaylı olarak ele alınmış ve devamında kişisel verilerin korunmasındaki amaç ile uluslararası ve ulusal alanda yapılan mevzuat çalışmaları karşılaştırmalı olarak aktarılmıştır. Özetle çalışmamızın birinci bölümünde kişisel veri ve kişisel verinin korunması olguları ulusal ve uluslararası içtihatlarla desteklenerek incelenmiştir.Çalışmamızın ikinci bölümünde ise 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 138’nci maddesinde yer alan “Verileri Yok Etmeme Suçu” sistematik olarak incelenmiş ve suçun tüm unsurları detaylı olarak değerlendirilmiştir. Unsurlar içerisinde ulusal ve uluslararası içtihatlara sıklıkla atıf yapılmıştır. 138’nci maddenin ikinci fıkrasında ayrıca düzenlenmiş olan nitelikli hal ise 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun ilgili hükümleri kapsamında detaylı olarak incelenmiştir. 6698 sayılı Kişisel Veriler Koruma Kanunu ile karşılıklı olarak değerlendirmeler yapılarak çalışmamız tamamlanmıştır.

Our master thesis titled The Crime of Destruction of Data within the framework of Protection of Personal Data consists of two chapters in total. In the first part, together with the doctrine and jurisprudence, the definition of personal data is examined and the elements of personal data are mentioned. Subsequently, the discussions on the legal nature of the protection of personal data were discussed in detail and the legislative work carried out in the international and national field for the protection of personal data was presented comparatively. In summary, in the first part of our study, the facts of personal data, and the protection of personal data are examined, supported by national and international case law.In the second chapter, The Crime of Destruction of Data in Article 138 of the TCC (Turkish Criminal Code) is analyzed and elements of the Crime of Destruction of Data are examined. References are frequently made to national and international case law within the elements. The qualified case, which is regulated separately in Article 138/ 2 of TCC has been examined in detail within the scope of the relevant provisions of the Criminal Procedure Law No. 5271. Mutual evaluations have been made with the Personal Data Protection Law No. 6698 and our thesis has been completed.
Keywords: Destruction of Data; Kamu hukuku; Kişisel Veri; Kişisel Verilerin Korunması; Kişisel Verilerin Korunması Kanunu; Kişisel Verilerin Yok Edilmesi Personal Data; Personal Data Protection Law No. 6698; Protection of Personal Data; Public law; Turkish Criminal Code; Türk Ceza Kanunu