İstanbul Ümraniye ilçesi yeşil alanlarında süs bitkisi olarak gelişen ağaç ve çalılarda görülen mantar hastalıkları üzerinde araştırmalar - Aktuğ, M. Bahadır (My University, 2003)
Bu çalışmada Ümraniye yeşil alanlarındaki mantarlar araştırılmıştır. Özellikle çeşitli ağaçlandırma kampanyaları sırasında yurt dışından getirilen yabancı orijinli bitkilerin sürekli mantar enfeksiyonları sonucu hastalanmaları çalışmamızın ana sebebidir. Kontrolsüzce kentleşen Ümraniye Bölgesi'nde bilinçsiz insanların müdahaleleri ve yaptıkları zararlar mantar enfeksiyonlarının hızla yayılmasına zemin hazırlamaktadır. Buna karşılık peyzaj sektöründe konu ile ilgili büyük bir ilgisizlik olduğu göze çarpmaktadır. Çalışmamız çoğu mimar ve mühendis tarafından teşhis edilemeyen bu hastalıklara ışık tutması açısından önemlidir. Çarpık kentleşmenin yanı sıra sahip olduğu geniş yeşil alanlarla enteresan bir yapıya sahip olan Ümraniye Bölgesi; bu Belediyenin park bahçeler müdürlüğü parkları, korular, şahıs bahçeleri ile aslında büyük bir çeşitlilik göstermektedir. Araştırma esnasında gerek vatandaş şikayetleri gerekse yapılan gezi - gözlemler sonucu enfeksiyonlu bitkiler tespit edilmiştir. Araştırma bölgesinden toplanan mantar örneklerinden 15 tanesinin tür seviyesinde tespiti yapılmıştır. Bunlar; Schizophyllum commune, Fomes fomentarius, Ganoderma lucidum, Ganoderma applanatum, Auricularia auricula-judae, Cercospora beticola, Gloesporium apocryptum, Gnomonia tiliae, Erysiphe lagerstromia, Microsphaera alphitoides, Microsphaera platani, Diplocapon rosae, Botrytis cinerera, Monilinia fructicola,Daldina concentrica sayılabilir.

Studies on fungal diseases in some bushes and trees which are ornemental plants in the green and recreational areas of Ümraniye have been searched. Sixteen fungal species which have been collected from the research area have been identified on some bushes and trees. These are ; Schizophyllum commune, Fomes fomentarius, Ganoderma lucidum, Ganoderma applanatum, Auricularia auricula-judae, Cercospora beticola, Gloesporium apocryptum, Gnomonia tiliae, Erysiphe lagerstromia, Microsphaera alphitoides, Microspharea platani, Diplocapon rosae, Botrytis cinerera, Monilinia fructicola,Daldina concentrica.
Keywords: Biyoloji; Mantar Hastalıkları