Politik reklamcılık ve bir uygulama - Karakaya, Yelis (My University, 2000)
Örgütlerin çeşitliliği ile birlikte, ürünlerin ve tüketicilerin çeşitlenmesi, pazarlamanın da değişiklik göstermesine neden olmuştur. Pazarlamanın ticari işletmeler dışındaki faaliyetlere doğru genişlemesindeki temel fikir, değiştokuş kavramıdır. Ticari olmayan pazarlama, birey ve kurumlar tarafından, kârlılık, pazar payı, yatırımın geri dönüşü vb. ticari amaçların dışında, daha farklı amaçlara erişmek için yürütülen pazarlama faaliyetleridir. Ticari olmayan pazarlama, bu örgütlerin, farklı yapıları, farklı amaçları ve farklı uygulama alanları düşünüldüğünde, geniş bir kavramdır. Politik partilerde ticari olmayan organizasyonlar olarak, ticari olmayan pazarlamayı kullanmaktadır. Politik pazarlama kavramı, politik parti ve adayların, belirlenen amaç ve hedeflere ulaşmada modern pazarlama teknik ve yöntemlerini kullanmasıdır. Politik pazarlama politikacılar ve politik partiler ile seçmenlerin ortak bir platformda uyumlaştırılma çabasıdır. Politik pazarlama, ürün, fiyat, dağıtım ve promosyon alt bileşenlerinin eşgüdümlü ve uyumlu çalışması ile bir bütündür. Promosyon ise, kişisel satış, halkla ilişkiler, satış geliştirme ve reklam faaliyetlerinden oluşmaktadır. Politik reklamcılık kişisel bir sunuş olmayıp, bir politik pazarlama iletişim faaliyetidir. Günümüzde, artan rekabet, pazar payının azalması, seçmen sadakatindeki azalma, politik ürünlerin benzerliklerinin artması gibi etkenler, politik reklam faaliyetlerine olan eğilimin artmasını sağlamıştır. Politik reklamcılık, politik partinin ortaya koyduğu, aday, hizmet ve vaatlerin tüm seçmen kitlesine duyurumu, seçmen ile aday veya hizmetin uyumlaştırılması ve rakip partilerle farkını yaratarak seçmenin oy kararını etkileyebilmek için kullanılan teknikler bütünüdür. Politik reklamcılık sadece, bir seçim rotasının belirlenmesinde rol oynamaz, aynı zamanda daha önemli olan bilgilendirme, eğitme ve seçmenleri temel konularda ikna etme görevini de üstlenir. Günümüzde, politik reklamcılık, adaylara imaj geliştirmede oldukça etkin kullanılmaktadır. Reklamlar, adayların isimlerini duyurmayı, seçimle ilgili temel soruları tasarlamayı, mizaçlarını, yeteneklerini ve gelecekle ilgili planlarını yansıtmalarını sağlar. Politik reklam kampanyalarını incelediğimizde, bazı sorunlarla karşılaşmaktayız. Bu sorunlar: reklamın inandırıcılığının yetersiz olması; rakip partilere karşı etkin stratejilerin geliştirilememesi; politik ürünün inandırıcılığının yetersiz olması; seçmenin tatmin edilememesi; karizmatik lider imajının yetersiz olması; etkili politik pazarlama stratejilerinin geliştirilememesi şeklinde sıralanabilir. Bu sorunları çözmek için; ürün, seçmen, pazar ve rekabet analizleri yani pazarlama araştırmaları yeterli olarak yapılmalı; seçmenin taleplerini karşılayan ürünler geliştirilmeli; politik ürün seçmenin zihninde farklılaştırılmalı; politik pazarlama bileşenleri doğru olarak geliştirilmeli; reklam ile diğer pazarlama bileşenleri arasındaki uyum arttırılmalı; politikacılar politik pazarlama ve politik reklam kavramı konusunda eğitilmeli; karizmatik lider imajı yaratılmalı; politik reklam çabaları uzun dönemlere yayılmalıdır. Politik partilerin, seçim dönemleri dışında, etkin ve uzun süreli pazarlama stratejilerinden yararlanmamaları, sadece seçim dönemlerinde, seçmen ile iletişim kurma çalışmaları olumsuz sonuçlanmaktadır. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, sürekli bir değişimin ve arayışın olması, seçmenin de istek, ihtiyaç ve gelecekten beklentilerinin sürekli olarak değişmesine ve gelişmesine neden olmaktadır. Politik partilerin, seçim dönemlerinde seçmeni tanıma çabası, ülkedeki değişimlerin seçmen üzerindeki etkilerini algılanmasında oldukça kısıtlı bir süredir. Seçim dönemlerinde yapılan reklam faaliyetlerinin başarısızlık nedenlerinden en önemlisi, diğer pazarlama faaliyetlerinde ortaya çıkan aksaklıklarıdır. Politik arenanın ve seçmenin yapısal özellikleri nedeniyle, seçmen merkez alınarak pazarlama kararları planlanmalı ve uygulanmalıdır. Politik pazarlama faaliyetlerinde başarıya ulaşmak, ancak ve ancak seçmenin istek ve ihtiyaçlarına cevap verebilmek ile mümkün olmaktadır. Bu da Seçmen İlişkileri Pazarlaması yaklaşımı ile, geliştirilen ve uygulanan pazarlama stratejileri ile mümkün olacaktır.

Together with the diversification of organizations, diversification of products or customers have caused diversification of marketing. The main idea of broadening of marketing towards non-business activities is the concept of transactions. Non-business marketing is defined as marketing activities executed by people and organizations with different aims other than proficiency, market share, return of investment, etc. Non-business marketing is a wide concept when different structures, different aims, and different fields of these organizations are considered. As being one of non-business organizations, political parties use non-business marketing. Political marketing means using modern marketing techniques and styles while targeting at aims and objectives by political parties and candidates. Political marketing tries to combine effects of campaigning, politicians and political parties, electors in common platform. Political marketing; is the harmonious association of product, price, promotion and place. Promotion, includes personal selling, advertising, sales promotion and publicity activities. Political advertising is not a personal presentation, but an activity of marketing communications. Nowadays, factors such as increasing competition, decrease in market share, decreasing in elector's loyalty, increasing similarities in political products have caused tendency towards political advertising activities. Political advertising is a combination of techniques used, to promote and persuade candidates services and promises to all electors, and to differentiate with rival parties in order to effect elector decision. Political advertising does not only play role in determining an election route, but at the same time, it serves as a persuader in subjects such as educating and informing electors. Nowadays, political advertising is especially used in making an image of candidates. Advertisements supply spreading of names, reflection of planning of fundamental questions, plans for futures, natures and capabilities of candidates. We face same problems when we research political advertising campaigns. These problems can be listed in this way, insufficiency in persuasion of advertising, not developing effective strategies against rival parties, insufficiency in persuasion of political products, satisfactions of electors, insufficiency in charismatic leader description and underdeveloped political marketing strategies etc. In order the solve those problems; marketing research should be done, product meetings, requirements of electors should be developed, political marketing components should be processed in a right way, harmony of advertisement with other marketing components should increase, politicians should be educated about political marketing and the interesting leader should be created in political advertisement, political advertisement should be spread a long time. It results negatively for political parties to communicate with electors only in election times; and not to use long term effective marketing strategies. Especially in developing countries like Turkey, presence of continuous changes, researches, have caused continuous change of wills, needs and expectations of electors. Trials of political parties to meet electors in election times, are not enough. The most important reason of failures in advertising activities in election times, are problems in other marketing activities. Electors should be at the center and marketing decisions should be taken by only caring them. Success in political marketing activities is only possible by meeting expectations of electors. This can happen when marketing strategies are developed with an approach where the elector relationship marketing is applied.
Keywords: Reklamcılık