Technological forecasting model : a case study in the mobile telecommunication industry - Kalem, Gökhan (My University, 2020)
Mobil telekomünikasyon endüstrisinde 3G ve LTE (diğer adıyla 4G) teknolojilerinin evrimi, çeşitli ihtiyaçları olan çok sayıda kullanıcıya her yerde internet hizmeti sağlayarak mobilite tabanlı dijital çözümler alanında dikkate değer bir avantaj sağladı. Günümüzde akıllı cihazların çarpıcı bir şekilde benimsenmesi ve mobil internet tüketiminin ciddi şekilde artışı, mobil teknoloji geliştirme faaliyetlerini de 5G ekosistemi yönünde ivmelendirmektedir. Bu nedenle, mobil telekomünikasyon endüstrisi oyuncularının yönetimsel karar mekanizmalarını ve stratejilerini 5G teknoloji lansmanına ilişkin tahminlere dayalı olarak yapmaları gerekmektedir. Bu tezin amacı, önerilen bir araştırma metodolojisine dayanarak, mobil telekomünikasyon endüstrisindeki teknoloji tahminleme ve teknoloji yaşam döngüsü kavramlarının daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır. Telekomünikasyon endüstrisindeki teknoloji tahminleme, tanımı, teknikleri ve uygulamaları hakkında literatür incelemesi yapılarak detaylı şekilde irdelenmektedir. Bu doğrultuda, Türkiye'de bu konudaki mühendislik yönetimi alanına katkı sağlamak amacıyla vaka çalışması yapılmıştır. Bu katkı, mobil şebekesine sürekli olarak yeni mobil haberleşme teknolojilerini entegre eden ve mevcut şebeke yatırımlarını da son yıllarda dikkate değer oranda yoğunlaştıran, pazardaki lider bir telekomünikasyon şirketi için 5G hizmetlerinin ideal lansman süresinin tahminlemesi yapılarak gerçekleşmektedir. Tezin sonucunda elde edilen bulgular, Türkiye'de 5G mobil telekomünikasyon hizmetlerinin devreye alınması ve piyasaya sürülmesi için en uygun zamanın Ağustos 2020 olabileceğini göstermektedir. Mobil şebeke yatırımlarında karar verme amacıyla kullanılan tahmin parametrelerinin bu tarihte olgunluğa ulaşması beklenmektedir.

The evolution of 3G and Long Term Evolution (LTE, i.e. 4G) has brought a remarkable advantage to mobility-based digital solutions by providing ubiquitous Internet services to a plethora of users with various needs. Nowadays, the dramatic adoption of smart devices and increasing consumption of mobile Internet have been accelerating mobile technology development activities towards a 5G ecosystem. Therefore, industry players need to make managerial decisions and design strategies based on forecasts related to the introduction of 5G technology. The aim of this thesis is to enhance the understanding of technological forecasting and technology life cycle in the mobile telecommunication industry, based on a proposed research methodology. First of all, a literature review on the definition, techniques and applications of technological forecasting in the telecommunication industry was performed. Then, a case study was carried out in Turkey to contribute to the engineering management field on this topic. The outcome of this study is the forecasting of the ideal launch time of 5G services for a leading telecommunication company in the market, which has been integrating new mobile technologies and densifying its existing network at an unprecedented rate in recent years. Our findings reveal that the most appropriate time for the 5G deployment and launch of mobile telecommunication services in Turkey would be August 2020. This is the time when most of the forecast parameters used for making decisions on network investments are predicted to reach maturity.
Keywords: 5G Ecosystem; 5G Ekosistemi; Delphi Method; Delphi Metodu; Engineering; Management; Mobil Telekomünikasyon Endüstrisi; Mobile Telecommunication Industry; Mühendislik; Technological Forecasting Methodologies; Technology Life Cycle; Teknoloji Tahminleme Metodolojileri; Teknoloji Yaşam Döngüsü; Time Series Forecasting; Yönetim; Zaman Serisi Tahmini