MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUKTA ESER SAHİBİNİN ÖLÜMÜNDEN SONRA TELİF HAKLARI: SANATÇI SALVADOR DALİ İLE İLGİLİ TOKYO YÜKSEK MAHKEMESİ'NİN VE FRANSIZ MAHKEMESİ'NİN KARARLARI - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Çalışmamızın konusunu, Japon ve Fransız mahkemelerinin ünlü sanatçı Salvador Dali hakkında verdiği kararlar oluşturmaktadır. Dali'nin eserlerinin telif hakkının devri, her iki davanında da genel anlamdaki ihtilaf konusunu teşkil etmektedir. Mahkemeler, telif hakkının devrinden ve sona ermesinden kaynaklanan hukuki problemleri kendi hukukları uyarınca neticelendirmişlerdir. Tokyo Yüksek Mahkemesi, telif hakkının devrinin hangi hallerde sona ereceğine karar verirken, vakıayı borçlandırıcı işlem olarak değerlendirmiş; tasarruf işlemi kısmını borçlandırıcı işlemin içerisine sokarak uygulanacak hukuku borçlandırıcı sözleşmeye uygulancak hukuk çerçevesinde belirlemiştir. Fransız Mahkemesi ise, telif hakkının miras yoluyla devrini, mirasa dair kanunlar ihtilafı çerçevesinde değil, salt bir fikri hak problemi olarak değerlendirmiş ve bunun neticesinde davaya Fransız Hukuku uygulanmıştır. Dava görülürken Fransız Mahkemesi, bu konudaki Fransız düzenlemesinin 2001/84/AT sayılı Direktif'e uygunluğunun denetlenmesi amacıyla Avrupa Adalet Divanı'nın ön incelemesine başvurmuştur.
Keywords: Hukuk