Türkiye'de yönetim ve organizasyon disiplininde yapılan bilimsel çalışmalarda kullanılan istatistik analiz yöntemleri üzerine bir inceleme - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Son yıllarda hızla gelişen rekabetçi ortam altında değişen piyasa koşullarında işletmeler, kendilerine avantaj sağlayacak ve güçlenmelerine yardımcı olacak yeni yönetim tekniklerini uygulamaya başlamışlardır. Bu nedenle işletmelerin örgüt yapısı, yönetim anlayışı, insan kaynakları yaklaşımı ve organizasyon şekli gibi konular önem kazanmıştır, İşletmelerin yönetim ve organizasyon sorunlarının doğru tespiti ve çözüme yönelik uygun modellerin geliştirilmesi amacıyla yapılan bilimsel çalışmalarda elde edilen verilerin analizi ve yorumlanabilmesi için istatistik analiz yöntemleri en etkili araçlardan biridir. Bu çalışmada, yönetim organizasyon disiplininde yapılmış bilimsel araştırmalarda kullanılan istatistik analiz yöntemlerinin dağılımları hakkında bilgi vermek ve buradan hareketle bu alanda verilen istatistik eğitimine ışık tutmak amaçlanmıştır. Bu amaçla son yıllarda Türkiyede yapılmış bilimsel çalışmalar, kullanılan istatistiki yöntemler bakımından incelenmiş ve elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Veri analiz yöntemi olarak, tanımlayıcı istatistikler, korelasyon analizi, çok boyutlu ölçekleme analizi ve ki-kare bağımsızlık testi tercih edilmiştir.

The assessment of new management strategies designed to handle the continued growth in competitive environment of the industry have been excessively utilized by several companies in the last few decades. Existing literature focus on determination of companies management and organizational problems and development of models that address the possible solution of these problems. Statistical methods are one of the most effective ways for precise analysis and interpretation of the data obtained for these studies. The aim of this study is to review and identify the distribution of the existing statistical methodologies that are used in the management and organization literature and provide guidance to the statistical education in this field. For this purpose, first recent scientific studies carried out in Turkey were examined in terms of statistical methods used and a dataset is prepared, then statistical analysis is applied to this dataset. As methods of data analysis, descriptive statistics, correlation analysis, multidimensional scaling analysis and chi-square test are preferred.
A study on statistical analysis methods used in scientific studies in Turkey about organizational & management discipline